Ρωσία: “Καταλάβαμε σημείο-πύλη προς το Ντονιέτσκ” – Βαριές απώλειες των Ουκρανών

Ρωσία: “Καταλάβαμε σημείο-πύλη προς το Ντονιέτσκ” – Βαριές απώλειες των Ουκρανών

Έπεσε ένα σημαντικό φρούριο των Ουκρανών, που είχαν σημαντικές απώλειες το τελευταίο 48ωρο περιμετρικά του Ντονιέτσκ

«Ο ρωσικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του το χωριό Μαρίνκα, κοντά στο Ντονιέτσκ», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ χθες και προχθές σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν πάνω από 600 Ουκρανοί στρατιώτες σε περιμετρικές επιχειρήσεις στα νότια και στα δυτικά του Ντονιέτσκ.

Η προαναφερόμενη κοινότητα είχε μεταβληθεί σε φρούριο από την Ουκρανία από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις με τους αυτονομιστές του Ντονιέτσκ το 2014. Απέχει πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ και η κατάληψή της είναι η σημαντικότερη νίκη για τις ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο, μετά την πτώση της Μπαχμούτ, τον περασμένο Μάιο.

«Η κοινότητα Μαρίνκα απελευθερώθηκε πλήρως σήμερα», είπε ο Σοϊγκού στη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Ο Σοϊγκού είπε ότι «η απελευθέρωση της κοινότητας, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 10.000 κατοίκους, περιορίζει τις αμυντικές δυνατότητες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και μας δίνει πρόσθετες ευκαιρίες να συνεχίσουμε τη δράση μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Πούτιν χαιρέτισε την είδηση, σχολιάζοντας ότι έτσι απομακρύνονται οι ουκρανικές δυνάμεις από το Ντονιέτσκ και ο ρωσικός στρατός θα έχει την ευκαιρία «να διευρύνει τη ζώνη των επιχειρήσεών του». Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν εδώ και μήνες να περικυκλώσουν και να καταλάβουν ένα άλλο ουκρανικό οχυρό, το Αβντιίβκα.

Οι αυτονομιστές το είχαν καταλάβει για μικρό χρονικό διάστημα το 2014 αλλά στη συνέχεια ο ουκρανικός στρατός κατασκεύασε οχυρωματικά έργα γύρω από αυτό, επειδή θεωρείται κι αυτό “πύλη” προς το Ντονιέντσκ. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε νωρίς το πρωί σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «εξακολουθούν να απωθούν τον εχθρό στις περιοχές της Μαρίνκα και της Νοβομιχαϊλίφκα».  Η περιοχή του Ντονιέτσκ ελέγχεται μερικώς από την Ρωσία, η οποία προσπαθεί να το αποκόψει πλήρως από την Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός διέψευσε πριν από λίγη ώρα την ανακοίνωση των Ρώσων. «Δεν είναι ακριβές να μιλάμε για κατάληψη της Μαρίνκα», είπε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Στούπουν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. «Οι δυνάμεις μας βρίσκονται εντός της πόλης», πρόσθεσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι