Ρωσία: Μηνύματα για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, αλλά και δηλώσεις ότι “θα πολεμάμε πέντε χρόνια”

Οι δύο λόγοι που Ρωσία και Κίνα έχουν ανάγκη η μία την άλλη

Πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ισως και πέντε χρόνια, φέρεται να είχε πει ο Πούτιν στον Κινέζο ομόλογό του

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, που το συγκεκριμένο ρεπορτάζ τους όμως αναμεταδίδεται πλέον παντού, αναφέρουν ότι τον περασμένο Μάρτιο, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν του είπε ότι η Ρωσία «θα πολεμάει σίγουρα για πέντε χρόνια στην Ουκρανία».

Ο Πούτιν σύμφωνα με το αρχικό ρεπορτάζ των Ιαπώνων, είπε ότι αυτός ο σχετικά παρατεταμένος πόλεμος είναι επωφελής για την Ρωσία, η οποία θα βγει από αυτόν νικήτρια, και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας να μεταβάλει την φιλορωσική του στάση.

Ωστόσο, το ενημερωτικό δίκτυο Nikkei που έβγαλε πρώτο τη σχετική “είδηση”, θεωρεί ότι η κινεζική ηγεσία δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν έχει όντως την πρόθεση να συνεχίσει τον πόλεμο για πέντε χρόνια και ότι ίσως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Το γιατί αυτή η “είδηση” για δηλώσεις που έγιναν προ τόσων μηνών έρχεται τώρα στην επιφάνεια, μπορεί να συνδέεται με το γεγονός ότι την ίδια μέρα η αμερικανική εφημερίδα New York Times έγραφε (επικαλούμενη δύο πρώην υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους) ότι ο Πούτιν άρχισε από τον Σεπτέμβριο του 2023 να στέλνει μέσω διπλωματικών καναλιών μηνύματα ότι είναι έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην σημερινή πρώτη γραμμή.

Προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συνομιλίες είναι η Ουκρανία να δεχθεί ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει. Σύμφωνα με το ιαπωνικό ενημερωτικό μέσο, ενδέχεται ο Πούτιν να θέλει απλώς να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι οδεύει προς κατάπαυση του πυρός ή ακόμη και προς την ειρήνη ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Μάρτιο στην Ρωσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι