Ρωσία προς Σουηδία για ΝΑΤΟ “Θα υπάρξουν αντίμετρα” και προς Γαλλία “Θυμηθείτε το Ναπολέοντα”

Ρωσία προς Σουηδία για ΝΑΤΟ “Θα υπάρξουν αντίμετρα” και προς Γαλλία “Θυμηθείτε το Ναπολέοντα”

Η Ρωσία προειδοποίησε πως θα λάβει αντίμετρα μετά την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές για την εθνική της ασφάλεια.

«Θα παρακολουθούμε στενά τι θα κάνει η Σουηδία σε αυτό το επιθετικό στρατιωτικό μπλοκ, πώς θα εκπληρώσει τον ρόλο της ως μέλος του και αναλόγως θα διαμορφώσουμε την απάντησή μας, με αντίμετρα στρατιωτικής, τεχνικής και άλλης φύσεως», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαρία Ζαχάροβα. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Δούμας, αναφερόμενος στην σκέψη της Γαλλίας να στείλει στρατό στην Ουκρανία, είπε “καλύτερα να θυμηθεί το έπαθε ο Ναπολέοντας”.

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ και τη Σουηδία, η Ζαχάροβα προσέθεσε ότι «η αδέσμευτη πολιτική που ακολουθούσε η Σουηδία ήταν σημαντικός παράγοντας ισορροπίας σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της σταθερότητας στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ η προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ θα υπονομεύσει την κυριαρχία της, καθώς συνοδεύεται από τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια αντιρωσικής υστερίας. Αυτή η υστερία ενθαρρύνεται από την σουηδική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά η κύρια πηγή της βρίσκεται στο εξωτερικό. Δεν είναι οι ίδιοι οι Σουηδοί που κάνουν την επιλογή αυτή. Άλλοι αποφάσισαν για τους Σουηδούς», είπε η Ζαχάροβα.

Σε απροσδιόριστα «αντίμετρα» της Μόσχας, ανάλογα με το μέγεθος της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στο έδαφος της Σουηδίας, είχε αναφερθεί εξάλλου η ρωσική πρεσβεία στην Στοκχόλμη μέσω ανάρτησής της χθες Τρίτη στο Telegram.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον σχολίασε ότι τα ρωσικά σχόλια δεν προκαλούν έκπληξη. «Τα ίδια έλεγαν όταν η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ», είπε ο Κρίστερσον. «Είναι γνωστό ότι στη Ρωσία δεν αρέσει που η Σουηδία ή και η Φινλανδία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά εμείς αποφασίζουμε», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Ο Ναπολέων

Η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στη Ρωσία, καθώς είπε ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε να σταλούν στρατοί της Δύσης στην Ουκρανία» και «υπάρχει αμφιγνωμία σε αυτή τη φάση για το  θέμα, αλλά δεν πρέπει να το αποκλείουμε». Σε αυτή τη δήλωσή του αντέδρασαν πολλοί ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας,  δήλωσε ότι ο Μακρόν φαίνεται να βλέπει τον εαυτό του ως Ναπολέοντα και τον προειδοποίησε να μην ακολουθήσει τα βήματα του Γάλλου αυτοκράτορα. «Για να διατηρήσει την προσωπική του εξουσία, ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι καλύτερο από το να πυροδοτήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Οι πρωτοβουλίες του γίνονται επικίνδυνες για τους πολίτες της Γαλλίας. Πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις, θα ήταν σωστό να θυμηθεί πώς τελείωσε για τον Ναπολέοντα και τους στρατιώτες του ανάλογη εκστρατεία. Περισσότεροι από 600.000 ήταν οι πεσόντες του».

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι ο Μακρόν έχει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις μεγαλείου και ότι η δήλωσή του είναι χαρακτηριστική του πόσο μειονεκτεί πλέον η δυτική πολιτική σκέψη.

«Οι μικροπρεπείς και τραγικοί κληρονόμοι του Βοναπάρτη, προσπαθώντας να φορέσουν τις χρυσές επωμίδες που ξηλώθηκαν πριν από 200 χρόνια, επιθυμούν εκδίκηση με ναπολεόντειο μέγεθος και εκστομίζουν άγριες και εξαιρετικά επικίνδυνες ανοησίες», είπε.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η δήλωση του Μακρόν αποκάλυψε ότι άλλες δυτικές χώρες, σε αντίθεση με τον Μακρόν, κατανοούν τους κινδύνους μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι