Ρωσία: “Δεν είναι δικό μας πρόβλημα η στάση πληρωμών”

Ρωσία: "Δεν είναι δικό μας πρόβλημα η στάση πληρωμών"

Στην πρώτη στάση πληρωμών οδηγείται εδώ και δεκαετίες η Ρωσία, καθώς ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων της ανέφεραν ότι δεν έλαβαν ληξιπρόθεσμους τόκους, με τη Ρωσία ωστόσο να υποστηρίζει πως δε φταίει αυτή γι’ αυτό. Μίλησε για τεχνητή αθέτηση πληρωμών, λόγω του αποκλεισμού της από τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

Οι πληρωμές αφορούν τόκους ύψους 100 εκατ. δολαρίων για δύο ρωσικά ομόλογα, το πρώτο με νόμισμα αναφοράς το δολάριο και το δεύτερο με νόμισμα αναφοράς το ευρώ, οι οποίοι έπρεπε να πληρωθούν στις 27 Μαΐου, με την περίοδο χάριτος των 30 ημερών να λήγει την Κυριακή. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έκανε δύο πληρωμές στο εγχώριο Εθνικό Αποθετήριο για Διακανονισμούς (National Settlement Depository, NSD) σε ευρώ και δολάρια, προσθέτοντας ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

Ορισμένοι ομολογιούχοι από το Ταϊβάν δεν είχαν πληρωθεί τη Δευτέρα, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters. Για πολλούς ομολογιούχους, η μη κατάθεση των οφειλόμενων χρημάτων στους λογαριασμούς τους συνιστά αθέτηση πληρωμής. Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι αθέτησε πληρωμές εξωτερικού χρέους της χώρας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε στις πληρωμές ομολόγων που έπρεπε να γίνουν τον Μάιο, αλλά το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν από τη Euroclear λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας «δεν είναι δικό μας πρόβλημα». Μία χρεοκοπία θα ήταν σε μεγάλο βαθμό τεχνητή και άρα συμβολική, δεδομένου ότι η Ρωσία δεν μπορεί να δανεισθεί σήμερα από το εξωτερικό και ούτε το χρειάζεται χάρη στα μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι