Ρωσία: Θα έχει καταστροφικές συνέπειες τυχόν επίθεση του Κίεβου στη Λευκορωσία – Αναπτύσσουμε εκεί πυρηνικά όπλα
20/09/2024Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Δύση και την Ουκρανία για «καταστροφικές συνέπειες» αν το Κίεβο κινηθεί κατά του στενού συμμάχου της, της Λευκορωσίας, καθιστώντας σαφές ότι θα επέμβει για να υπερασπιστεί τη χώρα. Επισης είπε ότι στην περιοχή αναπτύσσονται από τις ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις πυρηνικά όπλα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα ανησυχεί για την, όπως τη χαρακτήρισε, ολοένα και πιο «προκλητική δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία», σημειώνοντας ότι δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν απόπειρες κλιμάκωσης στην περιοχή. «Λαμβάνουμε δεόντως υπόψη τις πληροφορίες για εντατικοποίηση δραστηριοτήτων των ουκρανικών δυνάμεων στην συνοριακή ζώνη. Βλέπουμε αυτά τα γεγονότα και οι ίδιοι και είμαστε ενήμεροι για διαρκείς προσπάθειες από την ουκρανική πλευρά να χρησιμοποιήσει drones και να στείλει τρομοκράτες μέσα στη δημοκρατία της Λευκορωσίας», είπε η Ζαχάροβα.
Μέρες μετά την αιφνίδια διασυνοριακή επίθεση της Ουκρανίας στις 6 Αυγούστου στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε ότι το Κίεβο μπορεί να σκέφτεται να επιτεθεί στη Λευκορωσία. Αργότερα το Μινσκ, το οποίο έχει κατηγορήσει ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορά του με την Ουκρανία. Το Κίεβο από πλευράς του υποστηρίζει ότι δεν στάλθηκαν στρατεύματα Λευκορώσων στη μεθόριο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα «δεν έχει ποτέ προβεί ούτε πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια κατά του λευκορωσικού λαού». Όμως η Ζχάροβα, φέρνοντας ως παράδειγμα την εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ, είπε ότι «ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε ότι είναι ικανός για απερίσκεπτα βήματα, συντονίζοντας την δράση του με την Ουάσινγκτον ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Επομένως σύμφωνα με αυτήν τη λογική δεν αποκλείουμε την πιθανότητα αυτές οι καταστροφικές δυνάμεις να θέσουν σε κίνηση και να κλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Ρωσία και η Λευκορωσία αποτελούν μέρος ενός Ενωσιακού Κράτους και έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται από κοινού τα κοινά τους σύνορα», τόνισε επίσης η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι κοινή περιφερειακή στρατιωτική ομάδα έχει αναπτυχθεί στη Λευκορωσία μαζί με ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα. «Η πρακτική εφαρμογή οποιωνδήποτε σεναρίων είναι επιθετικά προς το Μινσκ θα έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνον για την Ουκρανία, αλλά και για τους σπόνσορές της», κατέληξε.
Για το Κουρσκ
«Ο στρατός μας κάνει τη δουλειά του. Θα εκπληρώσει την αποστολή του. Ο έλεγχος θα ανακτηθεί, αλλά μη ζητάτε λεπτομέρειές, γιατί ο στρατός προφανώς δεν θα συζητήσει δημοσίως το πώς σκοπεύει να το επιτύχει αυτό» δήλωσε σχετικά με την ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμιτρι Πεσκόφ. Υπενθυμιζεται ότι η αντεπίθεση άρχισε 40 μέρες μετά την ουκρανική εισβολή.
Ρώσος στρατιωτικός δήλωσε σήμερα ότι «Ουκρανοι στρατιώτες υποστηριζόμενοι από σμήνος drones και βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων όπλων δυτικής κατασκευής εισέβαλε στις αρχές Αυγούστου στο Κουρσκ, όμως άρχισε ήδη η ανακατάληψη των ρωσικών εδαφών». Ο ίδιος δήλωσε ότι ανακαταλήφθηκαν άλλα δύο χωριά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που αν όντως ισχύει, σημαίνει ότι μέσα σε δέκα μέρες οι Ρώσοι έχουν ανακαταλάβει πάνω από 13 χωριά ή οικισμοί.
Ο Ζελένσκι και το “σχέδιο νίκης”
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες πως αισιοδοξεί και ότι με την επιχείρηση στο Κουρσκ αποσπάστηκαν 40.000 Ρώσοι στρατιώτες από το ανατολικό μέτωπο, κάτι που μετρίασε την πίεση στην περιφέρεια Ντονμπάς. Επισης δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα χάσει το Ποκρόφσκ, που είναι σημαντικός κόμβος για το ανατολικό μέτωπο, όμως και εκεί οι Ρώσοι προχωρούν δυτικά -με βραδύτερους ρυθμούς απ΄ό,τι προ μηνός, αλλά προχωρούν. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν και εκεί την κατάληψη τριών οικισμών.
Ο Ζελένσκι που εδώ και δύο μήνες μιλάει για ένα «νικηφόρο σχέδιο» της Ουκρανίας που θέλει να παρουσιάσει στις ΗΠΑ, πρόσθεσε σήμερα, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί «από το πόσο γρήγορα θα ληφθούν αποφάσεις από τους συμμάχους». Εκτιμάται ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει μόνον αν δοθεί στην Ουκρανία άδεια να βάλλει με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Ζελένσκι δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη φον ντερ Λάιεν ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το προτεινόμενο δάνειο ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιαεροπορική άμυνα, την ενέργεια και την εγχώρια αγορά όπλων.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει δάνειο έως 35 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη χώρα που μάχεται κατά της Ρωσίας», ανακοίνωσε σήμερα η φον ντερ Λάιεν. Ο Ζελένσκι τόνισε τη σημασία που έχει ο ρόλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο σχέδιο για τη νίκη, το οποίο, όπως είπε, θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες όταν συναντηθούν. Ο Ουκρανός ηγέτης μεταβαίνει στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
«Οι περισσότερες από τις αποφάσεις του σχεδίου εξαρτώνται συγκεκριμένα από αυτόν (σ.σ. τον Μπάιντεν). Και από άλλους συμμάχους επίσης, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που εξαρτώνται από την καλή πίστη και τη στήριξη των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι προχωρά τακτικά σε ενημερώσεις για την προετοιμασία του σχεδίου, αλλά έχει δώσει ελάχιστα στοιχεία ως προς το περιεχόμενό του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews, Reuters