Ρωσία-Τουρκία… Ναι μεν καυγάς στην Συρία, αλλά και μαζί και S-400

Ρωσία-Τουρκία… Ναι μεν καυγάς στην Συρία, αλλά και μαζί και S-400

Τη διαβεβαίωση ότι η κατάσταση στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ δεν πρόκειται να επηρεάσει το ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών S-400, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Άλλωστε, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε, λίγο νωρίτερα, συνάντηση εργασίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μονάχου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο μίας κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξηγώντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, τη Δευτέρα. Διαβεβαίωσε δε, ότι Μόσχα και Άγκυρα δεν θα επιτρέψουν οι διαφωνίες για την Άγκυρα να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.

Λαβρόφ: Πολύ καλές οι σχέσεις με την Τουρκία

Στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επανέλαβε ότι «η Ρωσία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία». Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες για ορισμένα ζητήματα». Εξήγησε δε, ότι οι συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία για το Ιντλίμπ δεν προϋποθέτει – σε καμία περίπτωση – την εγκατάλειψη της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρία. «Ρωσία και Τουρκία προσπαθούν να βρουν τρόπους εφαρμογής των συμφωνιών για το Ιντλίμπ, μέσω των διμερών επαφών» κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Τι συμβαίνει στο Ιντλίμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές επαφές Τσαβούσογλου – Λαβρόφ έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Άγκυρα για μη τήρηση βασικών δεσμεύσεων των διεθνών και περιφερειακών συμφωνιών, με την Τουρκία να απορρίπτει τις ρωσικές κατηγορίες. Είχε προηγηθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, μετά και τα ένοπλα επεισόδια μεταξύ τουρκικών και συριακών στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά και την κατάρριψη δύο συριακών ελικοπτέρων.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Δαμασκό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ και απείλησε με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η Συρία, από την πλευρά της, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να απαντήσει εναντίον των συνεχιζόμενων επιθέσεων των τρομοκρατών σε άμαχους πολίτες και κυβερνητικά στρατεύματα. Η επαρχία Ιντλίμπ, άλλωστε, αποτελεί τον τελευταίο θύλακα τρομοκρατικών, τζιχαντιστικών και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στα εδάφη της Συρίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι