Ρωσικά και τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν ελληνικά δημοσιεύματα ότι ο Τραμπ θα κλείσει τη βάση της Αλεξανδρούπολης

Ρωσικά και τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν ελληνικά δημοσιεύματα ότι ο Τραμπ θα κλείσει τη βάση της Αλεξανδρούπολης

Η πιθανότητα να απενεργοποιηθεί η βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη προβάλλεται ιδιαίτερα από τον ρωσικό και τουρκικό Τύπο, από τους Ρώσους επειδή ήταν σημείο ανεφοδιασμού για την Ουκρανία και από τους Τούρκους γιατί θεωρείτο εξαρχής απειλητική η ύπαρξη βάσης 23 χλμ. από τα σύνορά της.

Αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επαναξιολογήσει άμεσα την αναγκαιότητα και τη βιωσιμότητα της συνέχισης των δραστηριοτήτων της βάσης της Αλεξανδρούπολης, η οποία χρησιμοποιείτο από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Συνέχεια με ελληνικά δημοσιεύματα ενώ οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας θεωρούνται θετικές και παραγωγικές, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα στέλνει πλέον στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό στην Ουκρανία. Η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη θεωρείται μια βάση που μπορεί να θεωρηθεί περιττή ακριβώς για αυτόν τον λόγο.»

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η τότε Κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να αναβαθμίσει τον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Τοτε ήταν πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Τζέφρυ Πάιατ και κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τα Βαλκάνια ήταν στο επίκεντρο.

Οι τουρκικές εφημερίδες το θεωρούν μεγάλη νίκη, καθώς ο Ερντογάν έχει ζητήσει επανειλημμένα να κλείσει αυτή η βάση που βρίσκεται 23 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα. Οι ΗΠΑ σήμερα διαθέτουν περίπου 750 στρατιωτικές βάσεις διαφόρων μεγεθών σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο και περίπου τα 2/3 των ενόπλων δυνάμεών τους δραστηριοποιούνται εκτός της χώρας.

Η χώρα όπου οι ΗΠΑ έχουν τις περισσότερες βάσεις είναι η Γερμανία με 122 βάσεις, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία με 98 βάσεις, τη Νότια Κορέα με 80 βάσεις και την Ιταλία με 47 βάσεις. Οι ΗΠΑ έχουν κοινές χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη σε μέλη του ΝΑΤΟ, όπως σε Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βουλγαρία, Πολωνία, Δανία, Ιταλία, Εσθονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Αλβανία. Διαθέτουν επίσης φρουρές στη Γροιλανδία, στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Με διμερή συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2023, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε 15 στρατιωτικές βάσεις και στη Φινλανδία. Έντεκα χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία, έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση προέλευσης των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2024 ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 31 μόνιμες βάσεις και 19 προσωρινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη και 67 χιλιάδες ενεργούς στρατιώτες, με περισσότερους από τους μισούς να βρίσκονται στη Γερμανία (πάνω από 35 χιλιάδες). Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2025, οι ΗΠΑ έχουν 38.700 στρατιώτες στη Γερμανία, 14.000 στην Πολωνία, 12.600 στην Ιταλία, 10.000 στην Αγγλία, 3.500 στην Ισπανία, 2.150 στη Ρουμανία, 1.150 στο Βέλγιο, 1.100 στη Νορβηγία, 1.000 στην Εσθονία και 600  στην Ελλάδα -επίσης 598 στο Κόσοβο και 250 στην Πορτογαλία. Υπάρχουν συνολικά 600 στρατιώτες στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία.

Τί λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Οι ΗΠΑ το 2021 άφησαν ξεκρέμαστα τα πιόνια τους στο Αφγανιστάν και το 2025 στην Ουκρανία. Ενώ πλέον στο Πεντάγωνο συζητείται η απόσυρση των στρατευμάτων από τις χώρες της Βαλτικής, δεν εγκαταλείπεται η στρατιωτική ανάπτυξη στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που υποτίθεται ότι είναι εναντίον της Ρωσίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ εγκαταλείπει έναν προς έναν τους συμμάχους της. Ο Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τον Zελένσκι στην Ουκρανία ως «έναν κωμικό δικτάτορα» και τον απομάκρυνε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις χώρες της Βαλτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος θέλει να αποσύρει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία και επιθυμεί να μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ευρώπη. Ωστόσο, ενόσω διεξάγονται όλες αυτές οι συζητήσεις, αυτό που κεντρίζει την προσοχή είναι πως δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό σχέδιο ή κάποια άποψη σχετικά με τη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο παρόλο που η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει συσχετιστεί με τη «ρωσική επιθετικότητα».

Συνεχίζεται η κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης στη Μαύρη θάλασσα

Οι ΗΠΑ από τη μια πλευρά φέρνουν στην ημερήσια διάταξη σχέδια για τη μείωση του αριθμού των στρατευμάτων στην Ευρώπη, από την άλλη συνεχίζουν να κατασκευάζουν τη μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ που έχει δημιουργηθεί ποτέ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η βάση, που κατασκευάζεται σε μια έκταση 2.800 εκταρίων στη Ρουμανία, σχεδιάζεται να φιλοξενήσει 10 χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της βάσης επεκτείνεται και το αεροδρόμιο Mihail Kogalniceanu (57η αεροπορική βάση) στην Κωνστάντσα και στην περιοχή κατασκευάζονται νέοι διάδρομοι προσγείωσης, υπόστεγα, χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών, καυσίμων και υλικών συντήρησης και επισκευής, σχολεία, καταστήματα, καταλύματα, φαρμακεία και νοσοκομείο. Το κόστος της βάσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί, η βάση θα είναι κατά 20% μεγαλύτερη από τη βάση Rammstein, που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Γιατί δεν αδειάζουν οι βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και το Αιγαίο;

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ΗΠΑ υπό το πρόσχημα της «ρωσικής απειλής» είχαν κατασκευάσει ακριβώς εννέα στρατιωτικές βάσεις στις ελληνικές ακτές. Οι βάσεις στο Αιγαίο, που εκτείνονται βορείως από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη στα νότια, έχουν γεμίσει με στρατεύματα και όπλα.

Σε μια από τις ομιλίες του, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι:

«Η ίδια η Ελλάδα έχει γίνει πλέον βάση της Αμερικής. Μετρούσα και ξαναμετρούσα τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και δεν μπορούσα να τελειώσω. Υπάρχουν τόσες πολλές αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα».

Ενώ οι φιλοδυτικοί κύκλοι της Τουρκίας ισχυρίζονταν ότι οι βάσεις αυτές ήταν εναντίον της Ρωσίας, ο Erdoğan είχε απαντήσει ως εξής:

«Αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Εναντίον ποιου λοιπόν δημιουργούνται αυτές οι βάσεις; Η απάντηση που μας δίνουν είναι εναντίον της Ρωσίας. Δεν το χάφτουμε αυτό, μην μας παρεξηγείτε».

Η ανάπτυξη στη Κύπρο συνεχίζεται

Δεν διαφέρει ούτε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το νησί της Κύπρου στο επίκεντρό της. Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υποχωρεί στα μέτωπα της Ταϊβάν και της Ουκρανίας, αυξάνει τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Trump και η ομάδα του, οι οποίοι έχουν προηγηθεί της κυβέρνησης Biden στην υποστήριξη του Ισραήλ και την καταστροφή της Παλαιστίνης, επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις με την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου’. Ο Trump, ο οποίος με το που ανέλαβε καθήκοντα ακύρωσε πολλά διατάγματα της περιόδου Biden, δεν άγγιξε την οδηγία που επιτρέπει τις πωλήσεις όπλων στη ‘Νότια Κύπρο’. Μόλις 4 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Trump, στις 20 Ιανουαρίου, μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που μετέβη στη ‘Νότια Κύπρο’ από τη Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εργάζεται για να φέρει την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στα δυτικά πρότυπα. Για το σκοπό αυτό, εκτός από την επέκταση των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης, η βάση θα εξοπλιστεί και τεχνικά. Μετά από 18 μήνες εργασιών, η βάση θα φθάσει σε επίπεδο που θα είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί από τις δυτικές χώρες σε περιφερειακές εντάσεις.

Δεν είμαστε μια χώρα του πυρήνα της ΕΕ

Εδώ και αρκετό καιρό, ο ελληνικός Τύπος συζητά το ερώτημα: «Αν θα μειωθεί η σημασία της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;». Μια ανάλυση στην Καθημερινή, με τίτλο «Η ανησυχία της Αθήνας για την Ουκρανία», αναγνωρίζει ότι ο τερματισμός του πολέμου θα μπορούσε να έχει μια σειρά από συνέπειες. Ωστόσο, η ανάλυση σημειώνει ότι η Ελλάδα θεωρείται εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον ως ένας εταίρος ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι ως χώρα του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάλυση σημειώνει ότι οι Αμερικανοί συνεχίζουν να κάνουν νέες επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και ότι υπάρχουν σχέδια για την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης. Δεν αναφέρεται καμία εξέλιξη σχετικά με την τύχη των αρμάτων μάχης και των ελικοπτέρων στην περιοχή.#

Δήλωση αντιπροέδρου CHP

Ανάρτηση του αντιπροέδρου του CHP, Yankı Bağcıoğlu: Η Ελλάδα είχε πάρει το μάθημά της από τα προβλήματα που προκαλεί η πολιτικοποίηση των στρατιωτικών, όπως την αποστράτευση των διοικητών μετά από κάθε κυβερνητική αλλαγή και η ανάκληση των αποστρατευμένων διοικητών, που πάει να πει ότι έχει έρθει η σειρά των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ εμείς παρόλο που πήραμε ένα αξέχαστο μάθημα πριν από 112 χρόνια, κατά καιρούς κάνουμε και πάλι παρόμοια λάθη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx