Ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις καταγγέλλει το Λονδίνο
04/10/2018Για σωρεία κυβερνοεπιθέσεων εναντίον πολιτικών και αθλητικών θεσμών, εταιρειών και μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο κατηγόρησε την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (GU) ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ.
«Αυτό το είδος συμπεριφοράς δείχνει την επιθυμία τους να δρουν αψηφώντας το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες (…) με αίσθημα απόλυτης ατιμωρησίας και χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις συνέπειες», δήλωσε ο Χαντ, αναφερόμενος στους κατάσκοπους της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν να αποκαλύπτουν και να αντιδρούν «στις προσπάθειες της GRU να υπονομεύσει τη διεθνή σταθερότητα», υποστηρίζοντας ότι το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) θεωρεί ότι είναι «σχεδόν απόλυτα βέβαιο» πως η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού βρισκόταν πίσω από δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις σε διεθνές επίπεδο.
Η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού, γνωστή με το ακρώνυμο GRU, το οποίο παραπέμπει στην παλαιότερη ονομασία της (Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών) άλλαξε τον τίτλο της το 2010 σε Κεντρική Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου (GU). Σε διεθνές επίπεδο, συνήθως χρησιμοποιείται το παλιό της ακρώνυμο.
Οι κυβερνοεπιθέσεις που της προσάπτει το Λονδίνο διαπράχθηκαν «χωρίς διάκριση», χωρίς «συναίσθηση του κινδύνου» και «παράνομα» και είχαν ως αποτέλεσμα να «πληγούν οι πολίτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας» κατήγγειλε ο Χαντ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές «στοίχισαν εκατομμύρια λίρες σε εθνικές οικονομίες» και είχαν βασικό στόχο την «υπονόμευση» και την «ανάμιξη στις εκλογές σε άλλες χώρες».
Ανάμεσα στις επιθέσεις που το NCSC προσάπτει στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είναι αυτή εναντίον των εξυπηρετητών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, η οποία συνδέεται με το σκάνδαλο της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με το Λονδίνο, στις ρωσικές επιθέσεις συμπεριλαμβάνονται η πειρατεία στις βάσεις δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, η οποία οδήγησε στη διαρροή πολλών εμπιστευτικών εγγράφων, καθώς και η πειρατεία στα συστήματα πληροφορικής του αεροδρομίου της Οδησσού στην Ουκρανία.
Μάλιστα πηγή προσκείμενη στη βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι το Λονδίνο θεωρεί ότι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις βρίσκεται «ένας και μόνος υπεύθυνος, το Κρεμλίνο».