Ρωσική καλή πίστη έναντι της Τουρκίας; Λαβρόφ, Παντουρκισμός, Καραμπάχ

Ρωσική καλή πίστη έναντι της Τουρκίας; Λαβρόφ, Παντουρκισμός, Καραμπάχ

Η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα την προθυμία της Τουρκίας να επιδιώξει συμβιβασμό στα πιο δύσκολα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τετάρτη, σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. «Η Τουρκία είναι σίγουρα ένας πολύ σημαντικός εταίρος, ένας στρατηγικός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας…

“Ξέρετε ότι έχουμε μια πολύ ενεργή συνεργασία για τη Συρία και οι δύο πρόεδροι βρίσκουν πάντα έναν συμβιβασμό, παρά τα ορισμένα δύσκολα ζητήματα… Εκτιμούμε την πολιτική βούληση των εταίρων μας να επιδιώξουν συμβιβασμό ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις» δήλωσε ο Πέσκοφ στους δημοσιογράφους. Αν και η Ρωσία δεν αποδέχεται τη θέση της Τουρκίας για την Κριμαία, αυτό δεν επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ο Πεσκόφ τόνισε επίσης την έντονη συνεργασία στο κοινό κέντρο παρακολούθησης του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Λαβρόφ: Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θέλει τη δημιουργία μιας παντουρκικής οντότητας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πριν από περίπου έναν μήνα είχε αναφέρει ότι δεν πιστεύει πως η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια παντουρκική οντότητα και εξέφρασε αμφιβολίες ότι το επιθυμούν οι τουρκογενείς χώρες που ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. Σχετικά με τον τουρκικό επεκτατισμό, ο Λαβρόφ δήλωσε στο δίκτυο RBK, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών: «Αν μιλάμε για τον τουρανισμό [ή παντουρκισμό] ως υπερεθνική οντότητα υπό την ιστορική έννοια, δεν νομίζω ότι η Τουρκία επιδιώκει έναν τέτοιο στόχο». Έτσι, ο Λαβρόφ διέψευσε κατηγορηματικά τυχόν υποτιθέμενη υποστήριξη της Μόσχας σ’ ένα τέτοιο σενάριο με χώρες όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι