Συνελήφθη ο ιδρυτής του Telegram – Μεντφέντεφ: Νόμιζε ότι η Δύση θα του επέτρεπε να μη συνεργαστεί

Συνελήφθη ο ιδρυτής του Telegram – Μεντφέντεφ: Νόμιζε ότι η Δύση θα του επέτρεπε να μη συνεργαστεί

Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κατηγόρησε σήμερα τις γαλλικές αρχές ότι «αρνούνται να συνεργαστούν» με τη Μόσχα μετά τη σύλληψη στη Γαλλία του ιδρυτή και επικεφαλής της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος έχει, μεταξύ άλλων, και ρωσική υπηκοότητα. Πιθανόν, όμως, η γαλλική κυβέρνηση να επικαλείται τα δικαιώματά της, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που όμως δεν έχουν διασταυρωθεί, κάποια στιγμή το 2021 ο Ντούροφ πήρε και την γαλλική υπηκοότητα.

Ο Ντούροφ έφυγε από τη Ρωσία προ ένδεκα ετών και πήρε έκτοτε δυο-τρεις υπηκοότητες, μεταξύ των οποίων και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επειδή η ρωσική κυβέρνηση τον πίεζε να ελέγχει τις αναρτήσεις του Ναβάλνι και άλλων αντιπολιτευομένων. Ο πρώην πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι «ο Ντούροφ δεν λογάριασε καλά τα πράγματα, όταν έφυγε από τη Ρωσία, πιστεύοντας ότι δεν θα αναγκαστεί ποτέ να συνεργαστεί με τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας».

Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε με τον γεννημένο στη Ρωσία δισεκατομμυριούχο πριν από χρόνια. «Του είχα πει τότε ότι αν δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες επιβολής της τάξης, τότε θα αντιμετωπίσει προβλήματα σε όποια χώρα κι αν πάει. Ομως ο Ντούροφ ήθελε να είναι ένας κοσμοπολίτης που ζει ωραία ζωή χωρίς πατρίδα. Δεν τα λογάριασε καλά τα πράγματα. Για τους κοινούς εχθρούς μας πλέον είναι Ρώσος και κατά συνέπεια απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Ο Ντούροφ θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν μπορεί να επιλέξει την πατρίδα του», κατέληξε.

Όσον αφορά τη σύλληψη δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές ουσιαστικές λεπτομέρειες, όμως οι Γάλλοι φέρονται να θεωρούν τον Ντούροφ υπεύθυνο για όλες τις παράνομες ή τρομοκρατικές συναλλαγές γίνονται μέσω της πλατφόρμας Telegram, «καθώς αρνείται να συνεργαστεί». Ο Ρώσος πρέσβυς στο Παρίσι δήλωσε: «Ζητήσαμε αμέσως από τις γαλλικές αρχές να εξηγήσουν τους λόγους αυτής της σύλληψης και απαιτήσαμε να προστατευθούν τα δικαιώματα του Ντούροφ και να του επιτραπεί πρόσβαση στις προξενικές υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής η γαλλική πλευρά εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί στο θέμα. Βρισκόμαστε σε επαφή με τον δικηγόρο του Ντούροφ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx