Ρωσοκινεζικός σταθμός στη Σελήνη

Ρωσοκινεζικός σταθμός στη Σελήνη

Ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν και ο επικεφαλής της Κινεζικής Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNSA) Τζαν Κετζιάν υπέγραψαν μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης για την συνεργασία στον τομέα της δημιουργίας διεθνούς επιστημονικού σταθμού στην Σελήνη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού οι δύο υπηρεσίες.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Roskosmos και η CNSA «θα συνδράμουν στην δημιουργία του διεθνούς διαστημικού σταθμού στην Σελήνη στον οποίον θα έχουν ανοιχτή πρόσβαση όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες και διεθνείς εταίροι, με στόχο να ενισχύσουν την επιστημονική και ερευνητική συνεργασία και να προωθηθούν η έρευνα και η αξιοποίηση του χώρου του Διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς προς το συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Η τελετή υπογραφής του μνημονίου έγινε με τηλεδιάσκεψης. Όπως συνάγεται από την ανακοίνωση των δύο διαστημικών υπηρεσιών, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό προϋποθέτει τόσο την μελέτη της επιφάνειας της Σελήνης όσο και την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων.

Τον Νοέμβριο του 2017 Roskosmos και CNSA είχαν υπογράψει ένα πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος για τη διετία 2018-2020. Το πρόγραμμα αυτό περιελάμβανε έξι τομείς: μελέτη της Σελήνης και του Διαστήματος, διαστημική επιστήμη και σχετιζόμενες με αυτήν τεχνολογίες, δορυφόροι και εφαρμογές τους, βάση δεδομένων και υλικών, συνεργασία στον τομέα των δεδομένων καταγραφής της Γης εξ αποστάσεως κ.ά.

Καθώς έληγε εκείνη η συμφωνία, άρχισαν συζητήσεις για μια νέα. Συγκεκριμένα, πέρσι τον Ιούνιο ο Ρογκόζιν είχε ανακοινώσει ότι έχει συζητήσει με τους Κινέζους συναδέλφους του το θέμα της συνεργασίας τους στο Διάστημα και,συγκεκριμένα, για έναν κοινό διαστημικό επιστημονικό σταθμό στην Σελήνη. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος δήλωσε στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) ότι τον Ιούνιο η Κίνα πρότεινε στην Ευρώπη συνεργασία στον τομέα της κατάκτησης του Διαστήματος. Αρχές Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής διευθυντής της Roskosmos, αρμόδιος για θέματα διεθνούς συνεργασίας Σεργκέι Σαβέλιεφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι η Roskosmos συζητάει με συναδέλφους από την Κίνα το ενδεχόμενο της δημιουργίας διαστημικής βάσης στην Σελήνη και μελετάει τις τεχνικές παραμέτρους υλοποίησης του έργου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι