Ρώσος πρέσβης σε ΗΠΑ: “Αβάσιμες οι εικασίες για ρωσικά χημικά για δολοφονίες”

Ρώσος πρέσβης σε ΗΠΑ: “Αβάσιμες οι εικασίες για ρωσικά χημικά για δολοφονίες”

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ χαρακτήρισε τα σχόλια του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών περί  χρήσης χημικών όπλων από τη Μόσχα για δολοφονίες ως «αβάσιμες εικασίες». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει επί του παρόντος τις ενέργειες της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της φερόμενης χρήσης χημικών όπλων για την υποτιθέμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, προσωπικότητας της ρωσικής Αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο Αντόνοφ απάντησε ως εξής, όπως δημοσιεύθηκε και στη σελίδα της ρωσικής πρεσβείας επί αμερικανικού εδάφους στο Facebook: «Παρατηρήσαμε μια άλλη εικασία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, χωρίς πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία. Ζητήσαμε επανειλημμένα τέτοιες πληροφορίες από τους ξένους εταίρους μας και προτείναμε να αρχίσουμε έναν επαγγελματικό διάλογο για να βρούμε την αλήθεια. Ωστόσο, οι εκκλήσεις μας παραμένουν αναπάντητες».

Ο ίδιος επεσήμανε, ακόμα, ότι η Ρωσία έχει εξαλείψει εντελώς τα χημικά της όπλα, κάτι το οποίο έχει γίνει επίσημα αποδεκτό και από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων. Επιπλέον, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ σημείωσε: «Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ παραμένουν το μόνο κράτος μέλος της CWC [Σύμβασης Χημικών Όπλων] που δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις της για καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων. Καλούμε την Ουάσινγκτον να ολοκληρώσει τη χημική αποστρατιωτικοποίηση και να σταματήσει να διαδίδει αβάσιμους υπαινιγμούς για τη χώρα μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι νοσηλεύτηκε στη ρωσική πόλη Ομσκ στις 20 Αυγούστου και, αργότερα, διακομίστηκε για θεραπεία στη Γερμανία, όπου χημικές εξετάσεις φέρεται να δείχνουν ότι ο πολιτικός δηλητηριάστηκε με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας Νοβιτσόκ. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν επανειλημμένα αντικρούσει ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με χημικά όπλα στη Ρωσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx