Σαμποτάζ της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας από την Ελλάδα: Θέλει να εμποδίσει τη συμμετοχή της Τουρκία

Σαμποτάζ της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας από την Ελλάδα: Θέλει να εμποδίσει τη συμμετοχή της Τουρκία

Η Ελλάδα φέρεται να ανησυχεί για την ενισχυόμενη θέση της Τουρκίας στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν την παραδοσιακή τους «ομπρέλα» προστασίας επί της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα επιχειρεί να περιορίσει τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική, ιδίως σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία, ώστε να μην απολέσει το υφιστάμενο –κατά την ίδια– δικαίωμα αρνησικυρίας.

Αναφέρεται ότι, βάσει σχετικού δημοσιεύματος της ε/φ Καθημερινή, το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει δώσει οδηγίες στους Πρέσβεις της χώρας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να μεταφέρουν επισήμως τις θέσεις της Αθήνας στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών.

Κίνδυνος απώλειας του βέτο

Η Πολωνία, κατά την τρέχουσα προεδρία της στο Συμβούλιο της ΕΕ, φέρεται να επιδιώκει την υιοθέτηση του νέου κανονισμού για τη Δράση Ασφάλειας για την Ευρώπη (SAFE) κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 27 Μαΐου.

Ο υπό διαπραγμάτευση κανονισμός προβλέπει λήψη αποφάσεων για τη συμμετοχή τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία με ειδική πλειοψηφία, καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα βέτο της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την Yeni Şafak, η Αθήνα αντιτίθεται στην αλλαγή αυτή και ζητά τη διατήρηση της ομοφωνίας, ακόμη και για κοινοπραξίες που περιλαμβάνουν εξωευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Baykar (Τουρκία) και η Piaggio Aerospace (Ιταλία).

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Friedrich Merz στο Βερολίνο, επέμεινε ότι η συνεργασία θα πρέπει να περιορίζεται μόνο σε χώρες πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις αξίες της ΕΕ – όρος που η Άγκυρα θεωρεί ότι τίθεται στοχευμένα εναντίον της.

Υπέρ της Τουρκίας το ευρωπαϊκό κλίμα;

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι, παρά την αντίθεση της Ελλάδας, το κλίμα στην Ευρώπη είναι ευνοϊκό για την Τουρκία. Παραπέμπει σε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ σχεδιάζει πρόγραμμα επαναεξοπλισμού ύψους 800 δισ. ευρώ.

Παρόμοιες θέσεις και ισχυρισμοί διατυπώνονται και στη Milliyet  «Οι προσπάθειες της Αθήνας να εμποδίσει την Τουρκία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx