Αντιδράσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Μολδαβίας – Στη Γερμανία αίφνης ο Ζελένσκι

Σαρλ Μισέλ: "Προχωρούμε στην ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας" - Στη Γερμανία αίφνης ο Ζελένσκι

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και να δώσει ένα σαφές μήνυμα ελπίδας στους λαούς των δύο χωρών και στην ήπειρό μας» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. Επίσης κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλει την σχετική έκθεση έως τον Μάρτιο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε μετά την απόφαση ότι «οι χώρες αυτές ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είχε απαιτήσει στις 5 Δεκεμβρίου να αποφευχθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ η λήψη απόφασης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Ωστόσο, την Τετάρτη η Ε.Ε. αποφάσισε να ξεμπλοκάρει κονδύλια 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία, κίνηση η οποία φαίνεται πως έκαμψε τις αντιστάσεις του Όρμπαν.

Σύμφωνα με το Politico που επικαλείται διπλωμάτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έφυγε από την αίθουσα όταν ελήφθη η απόφαση για τη διεύρυνση. Αυτό επέτρεψε την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με ανάρτησή του στο Facebook ο Όρμπαν επιβεβαίωσε την είδηση, ενώ χαρακτήρισε «κακή απόφαση» την ένταξη της Ουκρανίας. Πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο Όρμπαν είχε τονίσει ότι ήταν πολύ νωρίς για τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Η πρόεδρος στη Μολδαβία, Μάγια Σάντου χαιρέτισε απόψε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα της. Παράλληλα η Μάγια Σάντου υπογράμμισε πως η Μολδαβία θα ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και παραμένει προσηλωμένο στη σκληρή δουλειά που έχει μπροστά του για την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση.

«Η Μολδαβία γυρίζει σήμερα μια νέα σελίδα (στην ιστορία της) έπειτα από το πράσινο φως της ΕΕ για ενταξιακές συνομιλίες. Αισθανόμαστε τη ζεστή αγκαλιά της Ευρώπης σήμερα. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και για την πίστη στο ταξίδι μας», έγραψε η πρόεδρος της Μολδαβίας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε απόψε αιφνιδιαστικά στην Φρανκφούρτη, από όπου μετέβη στο Βισμπάντεν, σε βάση η οποία φιλοξενεί αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, το περιεχόμενο της επίσκεψής του στη Γερμανία, μετά την Αργεντινή, τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, είναι ακόμη ασαφές. Η άφιξη του Ουκρανού προέδρου έγινε γνωστή από την αστυνομία της Φρανκφούρτης, η οποία ενημέρωσε μέσω «Χ» για τη διακοπή της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι