Σχεδίαζαν οι ΗΠΑ δολοφονία Σαντρ στο Ιράκ;

Σχεδίαζαν οι ΗΠΑ δολοφονία Σαντρ στο Ιράκ;

Ο δραστήριος ιρακινός σιίτης ιερωμένος Μουκτάντα αλ-Σαντρ απέφυγε υποτιθέμενο αμερικανικό σχέδιο δολοφονίας

Αυτό σύμφωνα με τον αρχηγό του οργάνωσης Asa’ib Ahl al-Haq, Qais Khazali.

“Η πρώτη αμερικανο-ισραηλινή συνωμοσία που θα εφαρμοζόταν στο Ιράκ ήταν δολοφονία του Σαντρ ώστε να πέσει η ευθύνη στην Asa’ib Ahl al-Haq και να ξεκινήσει εσωτερική αιματοχυσία”, ανέφερε ο Khazali σε τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο ο Σαντρ όσο και το Ιράν ενημερώθηκαν για την συνωμοσία και έτσι απέτυχε.

Ισχυρό πολιτικό πρόσωπο

Τον Μάιο του 2018, το κόμμα Sairoon του Σαντρ κέρδισε 54 έδρες στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ από τότε που αναγγέλθηκε η ήττα του ISIS στο Ιράκ. Είναι πιθανόν ο σημαντικότερος πολιτικός της χώρας.

Ο Σαντρ απορρίπτει την παρέμβαση των ΗΠΑ στο σχηματισμό της νέας ιρακινής κυβέρνησης, λέγοντας ότι “οι ΗΠΑ είναι μια χώρα εισβολέας, δεν τους επιτρέπουμε να παρεμβαίνουν” στις ιρακινές υποθέσεις.

Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου, κάλεσε τον τερματισμό της βίας στους δρόμους του Ιράκ, καθώς περισσότεροι από 550 διαδηλωτές έχουν σκοτωωθεί στις διαδηλώσεις από τότε που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019.

Ο Σαντρ δήλωσε σε ένα tweet ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της ανώτατης θρησκευτικής αρχής του Ιράκ (Marja) και σύμφωνα με θεϊκούς και ορθολογικούς νόμους, οι διαδηλώσεις δρόμου πρέπει να επιστρέψουν στην ειρηνική τους κατάσταση και στη πειθαρχία. Ωστόσο, ζήτησε να συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες, καθώς υποστηρίζει τον επερχόμενο πρωθυπουργό Mohammad Allawi, ο οποίος είναι γνωστός για τις απόψεις του υπέρ της Χεζμπολάχ (του Ιράκ).

Πριν υπέρ διαδηλώσεων, τώρα θέλει ηρεμία

Ο Αλ-Σαντρ κάλεσε τους υποστηρικτές του που ονομάζονται “μπλε καπέλα” να συνεργαστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας για να διατηρήσουν ειρηνικές διαμαρτυρίες στην πλατεία Tahrir της Βαγδάτης.

Ο Σαντρ τόνισε επίσης την ανάγκη να ανοίξουν εκ νέου σχολεία στις νότιες και κεντρικές επαρχίες σε συνεργασία με τις φυλές των επαρχιών και να αντιταχθούν έντονα στη βία και το κλείσιμο των δρόμων με το πρόσχημα των διαδηλώσεων.

Συγγένεια με το νέο πρωθυπουργό

Ο 65χρονος Allawi είναι ένας βετεράνος ιρακινός πολιτικός που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία με το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα Νταουά πριν το εγκαταλείψει. Γεννήθηκε στη Βαγδάτη, αλλά αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει το 1977, αφού παρενοχλήθηκε από την κυβέρνηση Ba’ath.

Ο Allawi είναι ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού του Ιράκ και του κοσμικού πολιτικού Iyad Allawi, αλλά είναι επίσης συγγενής του Sadr. Δύο από τις κόρες του Allawi είναι παντρεμένες με τους γιους του Basil al-Sadr, ξάδελφου του Σαντρ και διευθυντή διεθνών σχέσεων στο γραφείο του Σαντρ στο Λονδίνο.

Το διορισμός του Allawi “είναι ένα προμελετημένο σχέδιο που ξεκίνησε πριν από περισσότερες από 40 ημέρες, όταν οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν παρατήρησαν ότι ο Σαντρ ήταν πεπεισμένος για το διορισμό του Allawi, έτσι προσπάθησαν να διαιωνίσουν και να αναπτύξουν αυτή την πεποίθηση”, δήλωσε ένας μη-κατονομαζόμενος σιίτης ηγέτης από το Ιράκ στο Middle East Eye.

Η δολοφονία Σουλεϊμάνι άλλαξε το τοπίο

“Μετά τη δολοφονία του [ιρανού στρατηγού] Σουλεϊμάνι και του αλ-Μουχαντίς, η ιρανική πολιτική στο Ιράκ έχει αλλάξει εντελώς. Ο Σουλεϊμάνι εργάστηκε για να αποκλείσει τον Μουκτάντα Σαντρ και να τον κρατήσει μακριά, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει.

“Υπάρχει μια ιρανική τάση να περιχαρακωθεί ο Σαντρ δίνοντας του τον ρόλο που επιθυμεί.

“Οι [ένοπλες] παρατάξεις δεσμεύθηκαν να προσκυνήσουν τον Σαντρ στη πόλη Qom ως επικεφαλής της αντίστασης και αυτό ήταν μέρος της εφαρμογής αυτής της πολιτικής”.

Αρχικά ο Σαντρυποστήριξε τις αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες, αλλά τώρα που υποστηρίζει τον επερχόμενο πρωθυπουργό, υποστηρίζει ότι η ειρήνη πρέπει να επιστρέψει στους δρόμους και η τάξη πρέπει να αποκατασταθεί.

Ταυτόχρονα, είναι ισχυρό πολιτικό πρόσωπο, ο οποίος, παρά την άποψη του για ένα πολύ ανεξάρτητο Ιράκ, είναι πολύ πιο ανοιχτός να συνεργαστεί με περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ιράν και τη Συρία, παρά με τις ΗΠΑ, συνεπώς οι ισχυρισμοί μιας πιθανής δολοφονικής απόπειρας δεν είναι εντελώς αβάσιμοι.

Εξάλλου, ο Σαντρ αντιτίθεται έντονα σε οποιαδήποτε αμερικανική παρουσία και η μόνη επιλογή για την ανάπτυξη της επιρροής της Ουάσινγκτον είναι οι υπόλοιπες δυνάμεις της εντός της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική “νέμεσις”, το Ιράν έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ένα ισχυρό και ανεξάρτητο Ιράκ, το οποίο είναι ανοικτό σε εποικοδομητική συνεργασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι