Σε 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ερήμην ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουγκάνσκ

Σε 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ερήμην ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουγκάνσκ

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, SBU, o Λεονίντ Πασέτσνικ, που υπηρετούσε παλαιότερα και ο ίδιος στην SBU, και διοικεί από το 2017 την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Λουγκάνσκ, καταδικάσθηκε ερήμην σε 12ετή κάθειρξη για “συνεργασία με τις ρωσικές δυνάμεις”.

Το Λουγκάνσκ αποσχίσθηκε από την Ουκρανία το 2014 και είναι μία από τις τέσσερις περιοχές (εκτός της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014) την προσάρτηση της οποίας διεκδικεί η Ρωσία από το 2022. Είναι όμως η μοναδική η οποία ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τους Ρώσους.

Ο Πασέτσνικ καταδικάστηκε από ειδικό δικαστήριο σε κάθειρξη 12 ετών ενώ διατάχθηκε και η κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του, καθώς κριθηκε ένοχος για «συνεργασία και συνωμοσία με τη Ρωσία με σκοπό να πλήξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Η SBU αναφέρει ως βασική αιτία της καταδίκης του την οργάνωση του δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο του 2022 και την επακόλουθη προσάρτηση της περιφέρειας -δημοψήφισμα που δεν αναγνωρίζει η Ουκρανία αλλά και πολλά μέλη του ΟΗΕ.

Ο Πασέτσνικ και οι τρεις άλλοι αυτονομιστές ηγέτες είχαν ζητήσει τότε επισήμως από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσαρτηθούν οι περιοχές αυτές στη Ρωσία. Στη συνέχεια πήγαν όλοι τους στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την προσάρτηση.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Πασέτσνικ ότι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Μόσχα την παραμονή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία χρησιμοποίησε στη συνέχεια τη συμφωνια αυτή για την εισβολή. Ο αυτονομιστής ηγέτης του γειτονικού Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, καταδικάστηκε επίσης ερήμην από ουκρανικό δικαστήριο το 2023 σε κάθειρξη 15 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι