Σε 13 υπόπτους στρέφονται οι νέες έρευνες για την Marfin

Σε 13 υπόπτους στρέφονται οι νέες έρευνες για την Marfin

Σε 13 υπόπτους από τον αναρχικό χώρο στρέφονται οι έρευνες της αστυνομίας, εξετάζοντας τις κινήσεις των δραστών στην οδό Πατησίων αλλά και στη Λεωφόρο Συγγρού, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ όσον αφορά στον εμπρησμό της Marfin

Το ενδιαφέρον των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζεται στην αρχή εκείνης της πορείας – στην οδό Πατησίων, έξω από το Πολυτεχνείο – όπου αρκετά μέλη του μπλοκ των αντιεξουσιαστών – που προχώρησε στον μοιραίο εμπρησμό της τράπεζας – δεν φέρεται να είχαν ακόμη κουκούλες. Όπως εξάλλου και στο τέλος της πορείας, όπου υπήρξαν δύο παρόμοιες επιθέσεις χωρίς θύματα σε κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών και του υπουργείου Οικονομικών.

Τα έμπειρα στελέχη επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι «υπάρχει η δυσχέρεια και το μειονέκτημα της παρέλευσης τόσων χρόνων και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν πολλά νέα αξιοποιήσιμα, τεκμηριωτικά στοιχεία, υπάρχει όμως ταυτόχρονα ένα βασικό πλεονέκτημα: ότι τόσα χρόνια μετά, πολλά άτομα έχουν αποστασιοποιηθεί, διαφοροποιηθεί και έχουν πλέον άλλου είδους επιλογές, ώστε μπορεί αυτό να βοηθήσει να αντληθούν κρίσιμες μαρτυρίες από πρόσωπα που έχουν ίσως το βάρος αυτού που είχε συμβεί τότε. Να υπογραμμιστεί, όμως, ότι κάποιοι άλλοι από τον τότε κύκλο υπόπτων, συνεχίζουν την ακτιβιστική τους δράση και πρόσφατα – σύμφωνα με πληροφορίες – είχαν μεταβεί στη Μέση Ανατολή και έδωσαν το “παρών” στην κηδεία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση του Ισραήλ.

Σε μία ομάδα 13 αντιεξουσιαστών, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί από τον αναρχικό χώρο αλλά και σε νέο οπτικό υλικό που έχει αναζητηθεί, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της η αστυνομία σε μία τελευταία προσπάθεια να διαλευκανθεί 15 χρόνια μετά, η εμπρηστική επίθεση στη Marfin, στις 5 Μαΐου 2010, που κόστισε τη ζωή σε τρεις άτυχους υπαλλήλους της Τράπεζας. Πρόκειται για την τρίτη απόπειρα των αρχών ασφαλείας, υπό τις κατευθύνσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να διαλευκανθεί η τραγωδία, αφού είχαν προηγηθεί αποτυχημένες ή ημιτελείς έρευνες το 2010 και το 2021.

Πέραν από την εξέταση νέων φωτογραφιών ή τυχόν βίντεο από τα μοιραία επεισόδια, ζητούμενο αποτελεί να επιχειρηθεί και «φιλική προσέγγιση» κάποιων υπόπτων, οι οποίοι – όπως προαναφέρεται – θεωρείται πως δεν έχουν τώρα καμία σχέση με ομάδες που προχωρούσαν τότε σε καταδρομικές επιθέσεις κ.λπ. Έτσι, η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιεί τη νέα υπηρεσία για τις οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες και κυρίως το Ανθρωποκτονιών, προκειμένου να καλύψει τα κενά που υπήρχαν στην αρχική έρευνα, αλλά και για να συμπληρώσει τον φάκελο που είχε σχηματιστεί πριν από τέσσερα χρόνια με την ερευνώμενη εμπλοκή τεσσάρων ατόμων που είχαν «περιφερειακή παρουσία στον αντιεξουσιαστικό χώρο».

Ο φάκελος αυτός στάλθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών αλλά είχε αρχειοθετηθεί, εφόσον πάλι κρίθηκε δικαστικά ότι δεν είχε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία. Επιπλέον είχε διαπιστωθεί ότι για έναν από τους υπόπτους υπήρχε λάθος καταγραφή του σωματοτύπου του.

Από την πλευρά της Δικαιοσύνης, η τραγωδία της Marfin έχει κλείσει μόνον όσον αφορά τις ευθύνες της Τράπεζας, καθώς το 2013 στελέχη της καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας των τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 και για πολλαπλές παραλείψεις τόσο στα μέτρα πυρασφάλειας όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Το ιστορικό

Αρχικά τον φάκελο του θανάτου των τριών τραπεζικών ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που διερευνά γενικά τη δράση αναρχικών, εντοπίζει τους δράστες επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας κ.λπ. Μία επιλογή που θεωρήθηκε εσφαλμένη, αφού όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., θα έπρεπε να εξετασθεί ενδελεχώς από το Ανθρωποκτονιών ή και από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που έχουν μεγαλύτερες ερευνητικές δυνατότητες

Ύστερα από έρευνες λίγων εβδομάδων, χωρίς να αναζητηθούν βίντεο για τη συνολική πορεία των υπόπτων, και ύστερα από μία ανώνυμη επιστολή που έφτασε στις αρχές ασφαλείας (με καταγραφή των κινητών τηλεφώνων τους, των διευθύνσεων κατοικίας τους και των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους) η ΕΛ.ΑΣ. εστίασε το ενδιαφέρον της σε τρεις αντιεξουσιαστές. Από αυτούς, ο ένας κρίθηκε ότι δεν σχετίζεται με τη ρίψη των μολότοφ, αλλά αντίθετα προσπαθούσε να αποτρέψει τους κουκουλοφόρους να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια.

Ακολούθησε μία ακόμα έρευνα που αφορούσε τον τύπο και το χρώμα των παπουτσιών των υπόπτων, τα καπέλα τους, τα γυαλιά τους αλλά και τυχόν κινητά που μπορεί να είχαν στην κατοχή τους, εκείνη την ημέρα. Τελικώς σε δίκη παραπέμφθηκαν δύο άτομα από τα οποία ο ένας για τον φονικό εμπρησμό της Marfin και ο άλλος για την ταυτόχρονη επίθεση ακριβώς απέναντι στην οδό Σταδίου, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Όπως σημειώνεται στο βούλευμα «στις προτροπές των υπαλλήλων της Τράπεζας οι οποίοι τους καλούσαν να μην προβούν στον εμπρησμό λόγω των υπαρχόντων ανθρώπων εντός αυτής, εκείνοι ουδόλως υπαναχώρησαν αλλά αντιθέτως απευθυνόμενοι κυνικά στους υπαλλήλους με τις φράσεις “να καείτε μ…να, να καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε” επέδραμαν στην ανωτέρω τράπεζα, ολοκληρώνοντας το ανθρωποκτόνο ως άνω αποτέλεσμά τους». Στη δίκη όμως, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016, ύστερα από πολλές αναβολές ουδείς καταδικάστηκε.

Παρόμοιες επιθέσεις

Την άνοιξη του 2021 επιχειρήθηκε, με την παρουσία και τότε στη Λεωφόρο Κατεχάκη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μία επαναδιερεύνηση της υπόθεσης πάλι από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, κατά την οποία συγκεντρώθηκε περίπου πενταπλάσιο υλικό, έγγραφα, μαρτυρίες σε σχέση με την τραγωδία.

Όμως, αυτή η νεότερη έρευνα εστιάσθηκε στις (παρόμοιες) επιθέσεις που υπέστησαν, μετά την πυρπόληση της Marfin, κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 και το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών στη Λεωφόρο Συγγρού 15. Στο πρώτο, όπου δεν υπήρχε παρουσία υπαλλήλων εκείνη την ημέρα, καταστράφηκε ο 4ος όροφος και το κλιμακοστάσιο, ενώ στο δεύτερο, η φωτιά από τις ρίψεις μολότοφ έκαψε το ισόγειο και γρήγορα πέρασε στον πρώτο όροφο, προκαλώντας πανικό μεταξύ των εργαζόμενων της Νομαρχίας, οι οποίοι όμως βρήκαν ασφαλή διέξοδο σε ταράτσα γειτονικού κτιρίου. Επιπλέον, η Πυροσβεστική είχε ανακοινώσει εκείνη την ημέρα και πυρκαγιά – που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία – στη γωνία Λεωφ. Συγγρού 1 και Βούρβαχη σε κτίριο γραφείων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx