Σε αχαρτογράφητα νερά το Βέλγιο… Στον αέρα η κυβέρνηση

Σε αχαρτογράφητα νερά το Βέλγιο… Στον αέρα η κυβέρνηση

Σε μια πρωτόγνωρη κυβερνητική κρίση έχει εισέλθει το Βέλγιο μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος N-VA (Φλαμανδοί εθνικιστές) και την παραίτηση των υπουργών του, εξαιτίας των διαφωνιών τους με τα αλλά κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη αυτή που πάντως δεν αποτέλεσε ‘κεραυνό εν αιθρία’, καθώς το N-VA είχε προειδοποιήσει ότι θα αποχωρούσε, αν ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έδινε το ‘πράσινο φως’ για την έγκριση της παγκόσμιας συμφωνίας για το μεταναστευτικό, επισφραγίστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου το Σάββατο το πρωί. Η σημερινή κυβέρνηση έχει απωλέσει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, αλλά παραμένει παρά ταύτα στη θέση της.

Εκτιμά ότι μπορεί να συνεχίσει την πορεία της για 5-6 μήνες (μέχρι δηλ. τις προσεχείς εκλογές) ως κυβέρνηση μειοψηφίας στηριζόμενη σε «ψήφους ανοχής», κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του Βελγίου. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο σκεπτικισμό στον φλαμανδικό (ολλανδόφωνο) Τύπο, ο οποίος διερωτάται αν και κατά πόσον η σημερινή κυβέρνηση Mισέλ, που δεν εκπροσωπεί παρά μόλις το 1/3 της ομοσπονδιακής Βουλής, (κατέχοντας για την ακρίβεια 52 έδρες έναντι 98 της αντιπολίτευσης), διαθέτει πλέον την απαιτούμενη λαϊκή νομιμοποίηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι