Σε αναζήτηση μη αριστερού πρωθυπουργού ο Μακρόν ένα μήνα πριν τον προϋπολογισμό

Σε αναζήτηση μη αριστερού πρωθυπουργού ο Μακρόν ένα μήνα πριν τον προϋπολογισμό

Το τέλος στην αναζήτηση πρωθυπουργού φαίνεται να πλησιάζει στη Γαλλία, σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στη διάρκεια των οποίων ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κάθε πρόταση της Αριστεράς, με την “απελθούσα” και ηττημένη κυβέρνηση να εξακολουθεί να ελέγχει τα πάντα.

Παρότι στις εκλογές ο αριστερός συνασπισμός βγήκε πρώτος σε έδρες, δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία. Χάρη στη συνεργασία της αριστεράς με τους φιλελεύθερους και τους δεξιούς, αποκλείστηκε μεν η Λεπέν, αλλά τώρα ο Μακρόν -με την αιτιολογία ότι κάθε αριστερός πρωθυπουργός θα έπεφτε αμέσως με πρόταση μομφής των υπολοίπων κομμάτων-, αποκλείει κάθε αριστερή προσωπικότητα από την πρωθυπουργία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα δεχθεί σήμερα δύο προσωπικότητες τα ονόματα των οποίων αναφέρονται επίμονα για τον θώκο, μια εκ των οποίων είναι ο Μπερνάρ Καζνέφ (σοσιαλιστής που όμως αποχώρησε από το σοσιαλιστικό κόμμα), ο οποίος έχει κάκιστες σχέσεις με την Αριστερά.  Θα δεχτεί επίσης τους πρώην προέδρους της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Αντικείμενο των διαβουλεύσεων που επιταχύνονται είναι να βρεθεί ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν θα απορριφθεί αμέσως από την πλειοψηφία των βουλευτών. Ο Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη πως θα καταβάλει «κάθε προσπάθεια για ένα νέο πρωθυπουργό που θα αποτελεί την καλύτερη λύση για τη χώρα». Στην βαθιά διαιρεμένη Γαλλία, η απελθούσα κυβέρνηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα πάντα.

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει πάντως το κεντρώο μπλοκ να αποτελέσει μέρος της μελλοντικής πλειοψηφίας. Ο Μπερνάρ Καζνέβ, 61 ετών, ήταν υπουργός Εσωτερικών όταν πραγματοποιήθηκαν οι αιματηρές τζιχαντιστικές επιθέσεις το 2015 και στη συνέχεια διετέλεσε πρωθυπουργός κατά τους τελευταίους μήνες της πενταετούς θητείας (2012-2017) του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) το 2022, εκφράζοντας τη σφοδρή εναντίωσή του στη συμμαχία με το κυριότερο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, την Ανυπόταχτη Γαλλία (LFI) στο πλαίσιο της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης (Nupes). Το NFP αποτελείται σήμερα από την LFI,το PS και τους Οικολόγους.

Ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Μακρόν όταν έληξε η συνάντηση με τον Καζνέφ και εν συνεχεία είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο ο Σαρκοζί, ο οποίος μόλις προχθές δήλωσε «η Γαλλία είναι μια δεξιά χώρα, και πρέπει να έχει δεξιό πρωθυπουργό». Ο Σαρκοζί έχει τα δικά του σχέδια και θεωρεί καλή επιλογή για την πρωθυπουργία τον 58χρονο πρώην υπουργό Ξαβιέ Μπερτράν, που είναι πρόεδρος του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών.Οι Ρεπουμπλικανοί σημειωτέον ένα μήνα πριν τις εκλογές απέπεμψαν τον πρόεδρό τους που ήταν υπέρ της συνεργασίας με την Λεπέν και τον αντικατέστησαν εν μια νυκτί.

Το κόμμα της Λεπέν ήρθε τρίτο στις εκλογές. Όπως δήλωσε ένας βουλευτής του, δεν σκοπεύει να υποβάλει πρόταση μομφής αμέσως στον νέο πρωθυπουργό. Θα το κάνει όμως όταν θα έρθει η ώρα της έγκρισης του προϋπολογισμού. Αγκάθι για την κυβέρνηση είναι η αντιλαϊκή μεταρρύθμιση για συνταξιοδότηση στα 64 έτη που επεδίωξε να “περάσει” ο Μακρόν αλλά έκανε πίσω. Ο προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης για το 2025 θα πρέπει να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση το αργότερο την 1η Οκτωβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx