Σε εισαγγελική έρευνα για τις ΜΕΘ και η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Έκρηξη σε εργοστάσιο εκρηκτικών στα Γρεβενά

Στην υπάρχουσα εισαγγελική έρευνα για την επικρατούσα κατάσταση στις ΜΕΘ Covid-19 εντάσσεται και η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα. Η μελέτη έφερε πολιτικές αναταράξεις και πλέον θα ερευνηθεί και με στο πλαίσιο της ευρύτερης προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί εισαγγελικός λειτουργός.

Η έρευνα ελέγχει το σύνολο των καταγγελιών που είτε δημοσιεύονται στον Τύπο είτε αποτελούν συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά και που αφορούν στις συνθήκες νοσηλείας εντός και εκτός των ΜΕΘ. Ενδεικτική για την αναστάτωση που έφερε η δημοσίευση της έρευνας στην πολιτική ζωή είναι η εκ νέου σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, που έχει ως εξής:

«Επειδή δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να πιστεύει πως ο κ. Μητσοτάκης και όλο το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν ενημερωθεί από τον κ. Τσιόδρα για τη μελέτη που δείχνει έκρηξη θνητότητας εκτός ΜΕΘ. Επειδή ο συνυπογράφων με τον κ. Τσιόδρα, καθηγητής κ. Λύτρας εμφατικά επαναλαμβάνει πως “ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων όσους μπορούν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ”. Περιμένουμε έστω και τώρα μία απάντηση:

»Θα ζητήσουν έστω μια συγνώμη για τα συνειδητά ψέματα και την εγκληματική τους αμέλεια; Για το “δεν υπάρχει διαφορά για τους εντός και τους εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους” του κ. Μητσοτάκη; Για το “δεν μπορούμε να έχουμε ένα πολυτελές ΕΣΥ”, του κ. Σκέρτσου; Για το “πεταμένα λεφτά” τα χρήματα για επιπλέον ΜΕΘ, του κ. Πέτσα; Για το “ακόμη κι αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους θανάτους” του κ. Γεραπετρίτη;Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του και ήξεραν και ψεύδονταν πάνω στις χιλιάδες απώλειες. Είναι όχι μόνο πολιτικά αλλά και ηθικά υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό. Μια δημόσια συγνώμη θα ήταν το λιγότερο».

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επιχείρησε να υποβιβάσει το γεγονός λέγοντας: «Το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας».

Είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση της κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Νάντιας Γιαννακοπούλου. «Ποια τα προβλήματα που εντοπίζει η μελέτη; (1) ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι  δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και (2) ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ. Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι