ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε κλοιό βίαιων επεισοδίων και σήμερα η Βρετανία – Συμπλοκές και μεταξύ πολιτών

Σε κλοιό βίαιων επεισοδίων και σήμερα η Βρετανία – Συμπλοκές και μεταξύ πολιτών

Νέα επεισόδια στην Αγγλία, με αφορμή την άγρια δολοφονία των τριών-μικρών κοριτσιών από 17χρονο.

Νέες επεισόδια έχουν ξεσπάσει από νωρίς το απόγευμα σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, όπως το Λίβερπουλ, το Χάρτλπουλ, το Μπλάκπουλ και το Νότιγχαμ, μετά τη δολοφονία των τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ.

Η βρετανική αστυνομία ανέπτυξε περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους, μετά από προειδοποιήσεις για πιο βίαια επεισόδια το Σαββατοκύριακο, ενώ ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφάλειας στα τζαμιά, μετά την πυρπόληση αυτοκινήτων από διαδηλωτές κατά των μεταναστών.

Αστυνομικοί, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός προς το παρόν, τραυματίστηκαν καθώς αντιμετώπισαν «σοβαρή αναταραχή στο κέντρο της πόλης του Λίβερπουλ», όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ. «Αυτή η συμπεριφορά, που θέτει σε κίνδυνο το κοινό και τους αξιωματικούς μας, δεν θα γίνει ανεκτή. Και θα συλλάβουμε τους υπεύθυνους» αναφέρεται επίσης, στην ανακοίνωση, καταδικάζοντας παράλληλα την «απεχθή συμπεριφορά» που «διαταράσσει τη ζωή των ανθρώπων».

Οι αστυνομικοί έχουν εντολή να σταματούν και να κάνουν ελέγχους σε άτομα, σύμφωνα με το σχέδιο για την πρόληψη σοβαρής βίας. Το άρθρο 34 δίνει στους αξιωματικούς την εξουσία να «κατάσχουν οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιείται για τη διάπραξη αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

Συμπλοκές και με αντιρατσιστές

Στο Νότιγχαμ, η αστυνομία πήρε επίσης θέση μεταξύ δύο ομάδων, η μία εκ των οποίων φώναζε συνθήματα κατά των μεταναστών και η άλλη απαντούσε «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ», ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο του Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αστυνομικοί. Οι δυνάμεις της τάξης απέκλεισαν το Στραντ, καθώς σημειώθηκαν ταραχές κοντά στην προκυμαία της πόλης.

«Το μεσημέρι, εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση στο Σεντ Τζόρτζις Πλατό, υπό το σύνθημα «Μην αφήσετε τους ρατσιστές να μας διχάσουν». Το απόγευμα, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές που συμμετείχαν στην αντιμεταναστευτική, αντιισλαμική συγκέντρωση «Σώστε τα παιδιά μας» συναντήθηκαν με τους αντιδιαδηλωτές στο Πιρ Χεντ και η αστυνομία παρενέβη, προσπαθώντας να κρατήσει σε απόσταση τις δύο ομάδες.

Στο Χαλ, στη βορειοανατολική Αγγλία, διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια ενός ξενοδοχείου όπου στεγάζονται αιτούντες άσυλο, ενώ στο Μπέλφαστ εκτοξεύτηκαν κροτίδες κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης αντιπαράθεσης μεταξύ μια ομάδας αντιμουσουλμάνων και μιας ομάδας αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Οι σημερινές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν από ακροδεξιούς όπως ο ιδρυτής και πρώην αρχηγός της English Defence League, Τόμι Ρόμπινσον. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της αντιρατσιστικής οργάνωσης Hope Not Hate («Ελπίδα, όχι Μίσος»), έγιναν περισσότερα από 30 καλέσματα για διαδηλώσεις στη Βρετανία αυτό το Σαββατοκύριακο. Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας, μετά τις επιθέσεις σε δύο τζαμιά στο Σάντερλαντ και το Σάουθπορτ αυτήν την εβδομάδα.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη βία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ μετά τις ταραχές που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της χώρας, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων. Ο Στάρμερ, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μόλις πριν από έναν μήνα, είχε μια τηλεφωνική σύσκεψη με τους κυριότερους υπουργούς του σήμερα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «στηρίζει την αστυνομία ώστε να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να κρατήσει ασφαλείς τους δρόμους», ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Κλέβερλι, ο υπουργός Εσωτερικών υπό τον Ρίσι Σούνακ, προτρέπει τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και την υπουργό Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ να «κάνουν περισσότερα» για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης. Πρέπει να «στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κακοποιούς» ενώ αναφερόμενος στις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα σχετικά με τη «διάδοση παραπληροφόρησης που τροφοδοτεί αυτά τα γεγονότα». «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την τάξη» επανέλαβε.

Στο μεταξύ, η αστυνομία είπε ότι δύο αγόρια, ηλικίας 11 και 14 ετών, συνελήφθησαν ως ύποπτα για βίαιη αναταραχή. Τα αγόρια, από το Χάρτλπουλ, βρίσκονται υπό κράτηση. Επίσης, ένταση προκλήθηκε στο κέντρο της πόλης Μπλάκπουλ περίπου στις 14.30, ανέφερε η Press Association, φωνάζοντας «θέλουμε τη χώρα μας πίσω» και «προστάτεψε τα παιδιά μας». Οι αντιδιαδηλωτές φώναζαν: «Ναζιστικά αποβράσματα από τους δρόμους μας» καθώς πετούσαν μπουκάλια με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συμπλοκές μικρής έντασης.

Επίσης, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Νότιγχαμ. Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν ξεσπάσει αναταραχές σε Λονδίνο, Μάντσεστερ, Σάουθπορτ και Χάρτλπουλ ενώ η βία κλιμακώθηκε στο Σάντερλαντ την Παρασκευή, όπου ένα αστυνομικό τμήμα λεηλατήθηκε.

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Βρετανία

Το έγκλημα συγκλόνισε την Μεγάλη Βρετανία: Μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές «από ταινία τρόμου» καθώς παιδιά που διασκέδαζαν χορεύοντας το μεσημέρι της Δευτέρας, δέχονταν μαχαιριές. Ο 17χρονος συνελήφθη ως ύποπτος για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η αστυνομία είπε ότι γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας και είχε ζήσει για χρόνια σε ένα χωριό περίπου 3 μίλια (5 χιλιόμετρα) από το Σάουθπορτ.

Οι αρχές μίλησαν για εργαλειοποίηση του επεισοδίου από την Άκρα Δεξιά, καθώς αρχικά κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι ο δράστης είναι μουσουλμάνος (για αυτό και τζαμιά δέχτηκαν επιθέσεις). Ο 17χρονος δράστης, που έχει προφυλακιστεί γεννήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, από Αφρικανούς γονείς (καταγωγή Ρουάντα). Τα βίαια επεισόδια έχουν στο επίκεντρο και το μεταναστευτικό.

Τα ονόματα των τριών κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η μικρότερη σε ηλικία, μόλις 6 ετών ονομάζεται Bebe King. «Είναι απίστευτο να βάζουμε λουλούδια για κοριτσάκια που ήθελαν απλώς να χορέψουν», δήλωσε κάτοικος. Η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε στο Instagram ότι είναι «εντελώς σοκαρισμένη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι