Σε ετοιμότητα για τυχόν μεταφορά Ελλήνων και Κυπρίων από τη Μέση Ανατολή

Ισραήλ: Απόψε θα απαντήσουμε δυνατά στην ιρανική επίθεση – Είμαστε έτοιμοι διαμηνύει η Τεχεράνη
EPA/ATEF SAFADI

Αν και φαίνεται ότι η επίθεση του Ιράν έληξε προς το παρόν και βγαίνουν οι Ισραηλινοί από τα καταφύγια, το Ιράν δήλωσε ότι θα επανέλθει δριμύτερο σε περίπτωση που αντιδράσει το Ισραήλ. Το Ισραήλ όπως μεταδίδεται “θα απαντήσει κατάλληλα την κατάλληλα στιγμή”, κάτι που θα σημάνει πλέον σύρραξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης και από Λίβανο και από Ισραήλ το οποίο, εφόσον απαιτηθεί, θα ενεργοποιηθεί. Για την ώρα δεν έχουν ζητηθεί εκκενώσεις.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτηση στο Χ αναφέρει ότι μετά «από αίτημα του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμε, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία», η ελληνική Πολεμική Αεροπορία «θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο».

Στις 16.30 αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι όλες οι τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις.

Παρά τις προσπάθειες κυρίως ευρωπαϊκών κρατών και Ρωσίας να πιεσθεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, όλες έπεσαν στο κενό. Οι Ιρανοί είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα “περάσει αναπάντητη” η εισβολή στο Λίβανο και γι΄ αυτό οι ΗΠΑ ήταν βέβαιες ότι μετά την επιμονή του Ισραήλ να εισβάλει, θα γινόταν σήμερα η επίθεση του Ιράν. Οι ΗΠΑ είχαν πιέσει επίσης το Ισραήλ να μην επιτεθεί στον Λίβανο, αλλά ταυτόχρονα είχαν ανακοινώσει ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και είναι σύμμαχός μας, τον οποίο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε»  και ότι η δολοφονία των ηγετών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο «ήταν μια δίκαιη απάντηση στα εγκλήματά που είχαν διαπράξει». Τι ίδιο είχε ανακοινώσει και το γερμανικό ΥΠΕΞ μια μέρα αργότερα δια του εκπροσώπου του, αν και η υπουργός Εξωτερικών Αναλίνα Μπέρμποκ ήταν προσωπικά πιο συγκρατημένη. Αργότερα απόψε πάντως και η Μπέμποκ  χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση του Ιράν.

Όσον αφορά στην σημερινή ιρανική επίθεση, αναφέρονται τρεις τραυματίες. Ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικά επιθέσεις σκοτώθηκαν επτά άτομα στη Γιάφα και στο Τελ Αβιβ, όμως ήταν και οι δύο επιθέσεις από μεμονωμένους Παλαιστίνιους. Γενικά εκτιμάται ότι η πυραυλική επίθεση διαπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τον αμυντικό θόλο  του Ισραήλ, αλλά το αποτέλεσμα ως προς τις ζημίες στο Ισραήλ δεν ήταν ανάλογο με τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν. Αυτό οφείλεται είτε στο ότι συνεισέφεραν οι ΗΠΑ στην άμυνα του Ισραήλ είτε επειδή το Ιράν δεν ήθελε να προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων το πρώτο κύμα επίθεσης.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Associated

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx