ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Προανακριτική για τις υποκλοπές ζητά ο Τσίπρας – Τι είπε για Βαρουφάκη (video)

Κλιμακώνεται η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Παραδίδει την διερευνητική και ο Τσίπρας

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr μέσω ΕΡΤ2 με το Ζάππειο, η διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου.

Εκεί χαρακτήρισε “ανοησίες” τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα “Δήμητρα”, δηλώνοντας πως επί της ουσίας εξυπηρέτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. O κ. Τσίπρας χαρακτήρισε, από την Ήπειρο, το εκλογικό αποτέλεσμα ως «ανοιχτό» και προέβλεψε πως αυτό θα κριθεί τελικά από το ποσοστό της προσέλευσης στις κάλπες, ιδίως από μέρους της νέας γενιάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους 450.000 νέους και νέες που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής να πάνε στην κάλπη και με αυτόν τον τρόπο «να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις», περιγράφοντας ταυτόχρονα ως «πραγματική παράσταση νίκης» την αθρόα προσέλευση των πολιτών κατά τις προεκλογικές του ομιλίες και περιοδείες.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτήν την ώρα που μιλάμε είναι απολύτως ανοιχτό. Εξαρτάται από το πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας ότι «αν στην κάλπη πάνε οι 450.000 νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά και αυτοί που θέλουν να ρίξουν ψήφο τιμωρίας για αυτά που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης και δεν γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές, τότε δεν θα του φτάσουν οι μέρες να πακετάρει».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις ψήφους της νέας γενιάς ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για να στείλουν «στον κουβά τις προβλέψεις» και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χθες, στην πόλη των Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό, «πάντοτε σ’ αυτό τον τόπο, όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα οι νέοι τα καθόριζαν. Οι νέες και οι νέοι έμπαιναν μπροστά, πάντοτε. Έτσι έγινε και το ’73 για την ανατροπή της χούντας και τη Μεταπολίτευση. Έτσι έγινε και το ’81 με την Αλλαγή. Έτσι έγινε και το ’15, με τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, με νωπές τις μνήμες ως προς τα ποσοστά συμμετοχής- ρεκόρ, από τις προχθεσινές εκλογές στη γειτονική Τουρκία.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Σχολιάζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών ανέφερε: «Κατά την άποψή μου είναι ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Δεν μιλάμε με εικασίες. Μιλάμε για αποδεδειγμένη παραβίαση των επικοινωνιών. Βρέθηκαν τα στοιχεία στους παρόχους. Για αρχηγό του τρίτου κόμματος, υπουργών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων. Η PEGA δείχνει την απόλυτη σύνδεση του predator με την ΕΥΠ. Τι έχουμε; Έχουμε την παρακολούθησή τους από ένα κέντρο το οποίο ήταν υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο σκάνδαλο. 9 μήνες το συγκάλυπτε και στο debate ομολόγησε ότι είναι σκάνδαλο και ότι δεν υπήρχε κανένας εθνικός λόγος παρακολούθησης. Άρα δεν μπορεί να υπάρχει η επίκληση του εθνικού απορρήτου.

Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν. Θα επιχειρήσει δια την ψήφο να τους καταστήσει συνένοχους. Αυτή είναι η αλήθεια. Στο τηλέφωνο έβλεπε τα πάντα. Όποιος τα έχει στα χέρια του μπορεί να εκβιάζει το πολιτικό σύστημα για 10 χρόνια. Είναι προφανές ότι αν η ΝΔ κερδίσει θα υπάρξει συγκάλυψη. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μία από τις πρώτες κινήσεις είναι να προχωρήσουμε προς την κάθαρση. Γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για εξεταστική; Πρέπει να πάμε σε προανακριτική. Τα πολιτικά πρόσωπα πρέπει να λογοδοτήσουν. Θα παρακολουθούμε την πορεία στη δικαιοσύνη, αλλά θα προχωρήσαμε στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ελπίζω να δεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης. Θα προχωρήσουμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Να πέσει φως στο σκοτάδι. Που βρίσκονται αυτά τα τεκμήρια;».

Το δημοσίευμα του Euractiv

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε αναφορά στο δημοσίευμα του Euractiv, που μιλά για διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους, επικαλούμενο πολυεθνικές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που διενεργούν δικές τους δημοσκοπήσεις με πιο παραδοσιακούς και υψηλότερου κόστους τρόπους, όπως για παράδειγμα την υποβολή ερωτηματολογίου αυτοπροσώπως.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν επίσης αλγόριθμους για να αναλύσουν τα δεδομένα των δημοσκοπικών εταιρειών, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίας.  Σε αυτά τα πλαίσια, το Euractiv αναφέρει ότι είδε τέτοιου είδους δημοσκόπηση πολυεθνικής την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) η οποία παραδόθηκε σε στελέχη της επιχείρηση και σε Ευρωπαίους παράγοντας και εμφανίζει μία εξαιρετικά κλειστή μάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με οριακή διαφορά 0,5%.

Η συνέντευξη στους “Πρωταγωνιστές”

Χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέντευξη στους “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη. Σε αυτή ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «η μεγάλη ευκαιρία που θα μπορούσε να υπάρξει στον τόπο για να δούμε το θέμα του κράτους, είναι πως θα πρέπει να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας…

Για να καταφέρουμε τις προγραμματικές συγκλίσεις χρειάστηκε η απλή αναλογική. Μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία» είπε ο κ. Τσίπρας: «Είναι παράδοξος ο όρος του Νίκου Ανδρουλάκη να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» ενώ πρόσθεσε: «Με τις εμμονές του Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχει συζήτηση. Θέλω μία κυβέρνηση μακράς πνοής. Ο Ανδρουλάκης λέει “θέλω σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση” και το ερώτημα είναι με ποιον θα την κάνει; Επίσης λέει ”να πάει φυλακή το παρακράτος των παρακολουθήσεων” και λέω εύλογο. Τα μικρότερα κόμματα θα πρέπει να σκεφτούν την επιβίωσή τους μετά τις κάλπες».

Για τις παρακολουθήσεις είπε: «Η έρευνα σε βάθος για τις παρακολουθήσεις θα καταλήξει σε πολιτικά πρόσωπα. Αν δεν υπήρξε εθνικός λόγος τότε πώς ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται το απόρρητο; Λογοδοσία των υπαίτιων με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα υπάρξει. Οπότε ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να παραδεχτεί πως κάθαρση θα υπάρξει μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Στο ερώτημα αν η φυλακή αφορά και τους πολιτικούς υπευθύνους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όταν αυτό μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης είναι προφανές ότι το πολιτικό και δικαιϊκό μας σύστημα έχει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Και αν ανοίξει αυτή η έρευνα σε βάθος, είναι προφανές πού θα καταλήξει. Θα καταλήξει σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει καμία αμφιβολία; Ποιος τις έκανε τις παρακολουθήσεις και για ποιο λόγο γίνονταν; Για να μαθαίνει κάποιος τρίτος, τέταρτος παράγοντας, όχι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης;». Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεμαχία είπε ότι υπήρξε “σκάνδαλο” και ότι δεν υπήρξε “εθνικός λόγος”. «Αν δεν υπήρχε εθνικός λόγος πώς επικαλείτο το εθνικό απόρρητο για να γίνει συγκάλυψη στην Εξεταστική;», τόνισε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι