Σε κατάσχεση ρωσικού πλοίου προχώρησαν οι Ουκρανοί στην Κριμαία
26/04/2025
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, η ουκρανική κυβέρνηση κατάσχεσε φορτηγό πλοίο με την κατηγορία ότι έκλεψε για λογαριασμό της Ρωσίας φορτίο σιτηρών από την περιοχή της Κριμαίας. Η κίνηση αυτή των Ουκρανών ήρθε μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ότι, σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας του, δεν θα παραχωρούσε την Κριμαία στη Ρωσία.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του προέδρου Τράμπ στο περιοδικό Time, με τις οποίες φέρεται να αναγνώρισε την περιοχή της Κριμαίας ως ρωσική. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι εμπορεύεται κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, ισχυρισμούς που η Ρωσία αρνείται. Ωστόσο, οι κατασχέσεις πλοίων είναι σπάνιες. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters η κατάσχεση του πλοίου, για το οποίο δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία, ανακοινώθηκε από την Κρατική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν το φορτηγό πλοίο στα «εσωτερικά ύδατα της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας». Το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian, αναφέρει ότι το πλοίο, που αναχωρούσε από τη Μολδαβία, κατασχέθηκε στο ουκρανικό τμήμα της λεκάνης απορροής του ποταμού Δούναβη. H SBU δημοσίευσε φωτογραφίες των δυνάμεών της στη γέφυρα του πλοίου αναφέροντας ότι βρήκαν «φυσικά στοιχεία» κατά τη διάρκεια της έρευνας που επιβεβαίωσαν τη «λεηλασία ουκρανικών γεωργικών προϊόντων από τους Ρώσους».
«Η έρευνα διαπίστωσε ότι το συλληφθέν πλοίο ήταν μέρος του «σκιώδους» στόλου της Ρωσίας, τον οποίο το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί για να πουλάει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά σε τρίτες χώρες», ανέφερε η SBU στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι το πλοίο φόρτωσε 5.000 τόνους σιταριού στο λιμάνι της Σεβαστούπολης το 2024, το οποίο χαρακτηρίζει ως «προσωρινά κατεχόμενο έδαφος στη νότια Ουκρανία». Ακόμα, υποστηρίζει ότι το πλοίο έκρυβε τις ενέργειές του «λειτουργώντας υπό τη σημαία μιας από τις ασιατικές χώρες».
Όπως έγινε γνωστό το πλοίο έχει επίσημα κατασχεθεί και το πλήρωμα τέθηκε υπό κράτηση. Η Ουκρανία αναφέρει ότι το πλήρωμα θα μεταφερθεί για «διαδικαστικές ενέργειες». Το Κίεβο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους Ρώσους ότι κλέβουν σιτηρά και άλλα υλικά κατά την κατοχή λιμανιών και άλλων περιοχών στην Ουκρανία και την Κριμαία. Ένα άλλο πλοίο είχε κατασχεθεί τον Ιούλιο του 2024 από τις ουκρανικές αρχές, καθώς το πλοίο έπλεε στον Δούναβη. Υποστηρίχθηκε ότι το πλοίο είχε μεταφέρει σιτηρά από την Κριμαία το 2023 και ξανά νωρίτερα το 2024. Ένα ουκρανικό δικαστήριο αργότερα απέδωσε το πλοίο στο κράτος και διέταξε την κράτηση του καπετάνιου και ενός αξιωματικού για την άσκηση δίωξης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της υπόθεσης δεν έχει γίνει γνωστό.