Σε Καζακστάν και Τατζικιστάν ο πρόεδρος της Κίνας

Σε Καζακστάν και Τατζικιστάν ο πρόεδρος της Κίνας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι στο διάστημα από 2 έως 6 Ιουλίου ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ θα συμμετάσχει σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν και θα επισκεφθεί, επίσης, το Τατζικιστάν.

«Ο πρόεδρος Σι θα παρευρεθεί στην 24η σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αστάνα και θα πραγματοποιήσει επίσημες επισκέψεις στο Καζακστάν και το Τατζικιστάν, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ και του προέδρου του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο έχει εντείνει πρόσφατα τις διπλωματικές προσπάθειές του στην κεντρική Ασία. Ο κινέζος πρόεδρος είχε ζητήσει την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων στη διάρκεια της συνόδου κορυφής που οργάνωσε τον περασμένο Μάιο η Κίνα και στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες χωρών της περιοχής. Ενα από τα κεντρικά σημεία της συνεργασίας με την Κεντρική Ασία ή το Τουράν, είναι ο κινεζικός δρόμος του μεταξιού που επιδιωκει να δημιουργήσει η Κίνα, παρότι ΕΕ και ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια.

Το κόστος του εμπορικού δικτύου που δημιουγεί σιγά-σιγά η Κίνα με οδούς, σιδηροδρόμους και λιμένες, με τη συμμετοχή πολλών ασιατικών κρατών, ξεπερνά συνολικά τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια και ήδη έχουν επενδυθεί σχεδόν τα 4 τρισ. από αυτά σε μεμονωμένα έργα υποδομής. Πέραν από τον δρόμο στην δύσβατη κεντρική Ασία, η Κίνα ανοίγει σιγά-σιγά “δρόμο” και προς Μέση Ανατολή και Αφρική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι