Σε ποιον έκανε παρατηρήσεις ο Πλάτωνας ενώ πέθαινε

Σε ποιον έκανε παρατηρήσεις ο Πλάτωνας ενώ πέθαινε

Πρόσφατα “αποκρυπτογραφημένα” αποσπάσματα από πάπυρο που απανθρακώθηκε με την έκρηξη του Βεζούβιου, αποκαλύπτουν πολλά για τον Πλάτωνα. Ενα χειρόγραφο που “διαβάστηκε” πρόσφατα αφ΄ενός επιβεβαίωσε ότι ο μεγάλος φιλόσοφος τάφηκε στην Ακαδημία του, αφ΄ ετέρου παρείχε και πληροφορίες για τις τελευταίες του στιγμές.

Σύμφωνα με τον πάπυρο που κατέστη δυνατόν να αναγνωσθεί με τη χρήση “βιονικού ματιού”, ο Πλάτωνας είχε υψηλό πυρετό και ήταν ετοιμοθάνατος. Οι μαθητές του είχαν ζητήσει να παίξει μουσική μια σκλάβα από τη Θράκη. Η σκλάβα ίσως δεν κατείχε σωστά την τέχνη του αυλού και ο φιλόσοφος της έκανε παρατήρηση για παραφωνίες.

Σε παρουσίαση των ερευνητικών ευρημάτων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ο καθηγητής Graziano Ranocchia, του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την αποκάλυψη του απανθρακωμένου παπύρου, χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως ένα «εξαιρετικό αποτέλεσμα που εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την αρχαία ιστορία».

«Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να διαβάσουμε αλληλουχίες κρυμμένων γραμμάτων από τους παπύρους που ήταν τυλιγμένοι μέσα σε πολλαπλά στρώματα, κολλημένοι ο ένας πάνω στο άλλο με την πάροδο των αιώνων», είπε ο Ranocchia στην εφημερίδα Guardian.

Ο περί ο λόγος πάπυρος φυλασσόταν στην εξαιρετική βιβλιοθήκη μας πολυτελούς οικίας στην Ηράκλεια (Hercolaneum) και ανήκε σε συγγενείς του Ιουλίου Καίσαρα. Καμία πρόοδος δεν είχε σημειωθεί στην ανάγνωση των παπύρων μετά το 1992, αλλά τώρα με μια νέα τεχνική μπόρεσαν να διαβαστούν περίπου χίλιες λέξεις.

Το κείμενο στο οποίο στηρίζει όσα λέει ο Ranocchia είναι του Φιλόδημου του Επικούρειου, που είχε γεννηθεί στα Γάδαρα (που σήμερα ανήκουν στην Ιορδανία) πιθανόν το 110 π.Χ. Έζησε εν συνεχεία στην Αλεξάνδρεια και μετά στην Αθήνα, πιθανόν το 85 π.Χ. Ο ίδιος, σε σωζόμενα αποσπάσματα συγγραμμάτων του αναφέρει ότι ήταν μαθητής του Ζήνωνα του Σιδώνιου, που ήταν σχολάρχης της σχολής των Επικουρείων στην Αθήνα. Γύρω στο 70 π.Χ. εγκαταστάθηκε στην Ρώμη και εν συνεχεία έζησε στην Ηράκλεια, όπου ίδρυσε επικούρεια φιλοσοφική σχολή. Εκεί συνδέθηκε με τον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα και άρχισε να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός στην παιδεία των συγχρόνων του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx