Σε ποιους Ρώσους επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ για το νόβιτσοκ στο Ναβάλνι

Σε ποιους Ρώσους επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ για το νόβιτσοκ στο Ναβάλνι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και  φορείς, θεωρώντας ότι, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μπάιντεν, η ηγεσία της Ρωσίας αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα.

Οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να απελευθερωθεί ο Ναβάλνι. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης: παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία που τυχόν έχουν σε αμερικανικό έδαφος και δεν μπορουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.  Επιπλέον,  επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 14 εταιρείες και φορείς της Ρωσίας που συνδέονται με την παραγωγή βιολογικών και χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων 13 εμπορικών επιχειρήσεων και ενός κρατικού  ερευνητικού ινστιτούτου.

Μεταξύ των υψηλόβαθμων Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, στους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις, είναι ο αρχηγός της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ, ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής στη διοίκηση της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Κιριένκο και ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ. Επίσης, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλασνίκοφ, ο διευθυντής της προεδρικής υπηρεσίας για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής Αντρέι Γιάριν και οι αναπληρωτές υπουργοί Αμύνης Αλεξέι Κριβαρούτσκο και Πάβελ Ποπόφ.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε επίσης κυρώσεις στο 33ο Κεντρικό Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο και το 27ο Επιστημονικό Κέντρο του υπουργείου Αμύνης καθώς και στο Κρατικό επιστημονικό-ερευνητικό ινστιτούτο οργανικής χημείας και τεχνολογίας, θεωρώντας ότι παράγουν νόβιτσοκ.

Στο σχετικό έγγραφο των κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται επίσης η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και η Κεντρική Διεύθυνση Κατασκοπείας (GRU) (σ.σ. πλέον έχει μετονομασθεί σε Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας), τις οποίες η Ουάσιγκτον είχε συμπεριλάβει σε παλιότερη μαυρη λίστα, για άλλους λόγους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι