Σε προχωρημένο στάδιο η έρευνα της Ελίζας Κονοφάγου για το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον
27/10/2020
H ομάδα της καθηγήτριας Βιοϊατρικής-Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης Ελίζας Κονοφάγου, βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη θεραπεία ανίατων ασθενειών του νευρικού συστήματος, που προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Όπως αποκαλύπτει στο iefimerida.gr, η έρευνά της γύρω από τη χρήση υπερήχων για θεραπευτικούς σκοπούς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ήδη η πρώτη επέμβαση σε ασθενή με Αλτσχάιμερ έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο.
«Για το Αλτσχάιμερ, έχουμε πάρει την άδεια για κλινική μελέτη που θα πιστοποιήσει την ασφάλεια της μεθόδου και θα κάνουμε την πρώτη επέμβαση τον Νοέμβριο. Για το Πάρκινσον και τον καρκίνο του μαστού, συνεχίζουμε με τη βελτιστοποίηση της μεθόδου σε πειραματόζωα και ευελπιστούμε να περάσουμε σε ασθενείς στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά στις καρδιακές αρρυθμίες συνεργαζόμαστε ήδη με ασθενείς και δυο εταιρείες αναμένεται να ενσωματώσουν τη μέθοδό μας σε μηχανήματα κατάλυσης με ραδιοσυχνότητες», αναφέρει η κυρία Κονοφάγου, επιβεβαιώνοντας τα καλά νέα και δηλώνοντας ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πορεία των ερευνών.
Η Ελληνίδα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Αμερικής μιλά για τη θεραπευτική εφαρμογή που ανέπτυξε τα τελευταία 17 χρόνια. Στόχος, όπως λέει, είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση των φαρμάκων που ήδη χορηγούνται στους ασθενείς αλλά δεν προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό από τον εγκέφαλο.