Σε συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναφέρονται κυπριακά ΜΜΕ

Σε συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναφέρονται κυπριακά ΜΜΕ

Τί αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ.

Σε συμφωνία ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις ήρθαν οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας – Κύπρου και ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, με το ενεργειακό σχέδιο Great Sea Interconnector.

Το πρότζεκτ απειλήθηκε ακόμη και με ματαίωση, μετά και το τελεσίγραφο της Nexans τις προηγούμενες μέρες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες. ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησε τελικά στην πρόταση που από την περασμένη εβδομάδα είχε υποβάλει ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Βάσει των ίδιων πηγών, η «χρυσή τομή» επιτεύχθηκε με την ανάληψη εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνηση της ευθύνης να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του ΑΔΜΗΕ από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία του έργου το 2030 με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο και συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα αντληθούν από τα έσοδα του κράτους από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων και όχι απευθείας από τους καταναλωτές. Οποιαδήποτε άλλα ποσά που θα κριθούν ως «εύλογα έξοδα» του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή, θα ανακτηθούν μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, μέσω χρέωσης των καταναλωτών.

Διά του τρόπου αυτού επιλύεται η βασική εκκρεμότητα για την οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει το κόστος ανάκτησης του κόστους κατασκευής του καλωδίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx