Σε σοβαρή κατάσταση ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

«Σοβαρή αλλά σταθερή» χαρακτηρίζεται η κατάσταση του 48χρονου πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σύμφωνα με το υπουργείο Επικρατείας, όπως σημειώνει η εφημερίδα Wort. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν “ανεβαίνει” το οξυγόνο του παρά τη θεραπεία που του χορηγείται. Δεν αναφέρεται αν πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα που να ερμηνεύει την σοβαρότητα της κατάστασής του ούτε ποιας μετάλλαξης κρούσμα είναι.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμάται ότι ο Μπετέλ μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο από δύο έως τέσσερις ημέρες ακόμη, αλλά αυτό δεν είναι σαφές αν είναι πολιτική ή ιατρική εκτίμηση, αφού το νοσοκομείο χαρακτηρίζει την κατάστασή του σοβαρή. Ο Ξαβιέ Μπετέλ είχε λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στις αρχές Μαΐου και παρουσίασε συμπτώματα πριν από μια εβδομάδα, οπότε και διαγνώσθηκε ως φορέας. Μετά τη διάγνωση είχε τεθεί σε δεκαήμερη καραντίνα αλλά χθες παρουσίασε επιδείνωση και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Η διάγνωση έγινε μια μέρα μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αλλά κανείς από τους υπόλοιπους 26 ηγέτες δεν θεωρείται ότι είχε “στενή επαφή” του. Από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι «αναπληρώνει τον πρωθυπουργό ως προς τις υπογραφές ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Γκράγκνα» , αλλά τονίζεται ότι «ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό των κυβερνητικών εργασιών και να ασκεί τα καθήκοντά του από απόσταση».

Μένει αδιευκρίνιστο πώς μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του όντως σε σοβαρή έως κρίσιμη κατάσταση και με τόσο χαμηλό κορεσμό οξυγόνου. Στο Λουξεμβούργο, μια χώρα των 650.000 κατοίκων, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων εδώ και δέκα ημέρες. Ενώ αυτά είχαν μειωθεί στα 12 την ημέρα, χθες έφθασαν τα 136. Σημειώνονται ένας έως δύο θάνατοι την ημέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι