Σε σοβαρή κατάσταση συνταξιούχος από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Πέντε κρούσματα στην Αττική

Ιός Δυτικού Νείλου: 22 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται συνταξιούχος που τον τσίμπησε μολυσμένο κουνούπι στην περιοχή Επιτάλιο της Ηλείας, 7 χλμ. από τον Πύργο.

Από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επτά κρούσματα στη χώρα, κανένα θανατηφόρο. Ειδικότερα, πέραν του τελευταίου στο Επιτάλιο, έχουν καταγραφεί πέντε κρούσματα στην Αττική (δύο στον Ασπρόπυργο, από ένα σε Περιστέρι, Αιγάλεω και Κορυδαλλό) και ένα στην Σαλαμίνα

Σύμφωνα με το patrisnews το κρούσμα του Ιού του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε σε πολίτη, που κατοικεί στο Επιτάλιο και ο ασθενής παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές, γι΄ αυτό και διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού». Το κρούσμα γνωστοποιήθηκε στις αρμόδιες αρχές το απόγευμα της Τρίτης 22 Ιουλίου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι αύριο Πέμπτη (24/07/2025) θα πραγματοποιηθεί ψεκασμός υπέρμικρου όγκου (ULV) στον οικισμό του Επιταλίου για την καταπολέμηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εφαρμογή θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο συνεργείο, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σε συνεργασία με τον οικείο
Δήμο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα σκευάσματα, απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο και τα ζώα, χωρίς υπολειμματική δράση στο περιβάλλον.

Πέρσι σημειώθηκαν 219 κρούσματα εκ των οποίων χρειάσθηκαν νοσηλεία τα 156 επειδή παρουσίασαν ήπιες ή και σοβαρές επιπλοκές. Σημειώθηκαν τελικά 34 θάνατοι. Η περίοδος που σημειώνονται τα περισσότερα κρουσματα είναι η θερινή, αρχής γενομένης συνήθως στα τέλη Μαϊου αλλά με κρούσματα να σημειώνονται ακόμα και τον Οκτώβριο. Η βασική πρόληψη είναι τα εντομοαπωθητικά.

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και συνιστά

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που μολύνονται δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Στην πλειονότητά τους, τα άτομα που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο από 1%), τα άτομα που μολύνονται εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα άνω των 50 ετών και άτομα με ανοσοκαταστολή ή με χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά και -σε ένα ποσοστό- να παρουσιάσουν έως και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

-Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.

-Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx