Σε… τέσσερα με πέντε χρόνια εκλογές στη Συρία

Τί είπε ο Φιντάν για το ενδεχόμενο εισβολής στην Συρία – Ο Τζολάνι αποθεώνει την Τουρκία

Η Συρία θα χρειαστεί «τέσσερα με πέντε χρόνια» ώσπου να μπορέσει να διεξάγει εκλογές, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα (γνωστός ως Τζολάνι, ηγέτης των τζιχαντιστών HTS), επικαλούμενος τις καταστροφές του πολυετούς εμφυλίου.

«Θα χρειαστούν περίπου τέσσερα με πέντε χρόνια για να φτάσουμε στις εκλογές» είπε ο Σάρα σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Syria TV. «Επειδή θα χρειαστούν (επαρκείς) υποδομές», πρόσθεσε. «Και αυτές οι υποδομές θα πρέπει να είναι αξιόπιστες, για αυτό χρειάζεται χρόνος», εξήγησε.

Ο μεταβατικός πρόεδρος αναφέρθηκε στα «τεχνολογικά εργαλεία που χρειάζεται το κράτος» για να γίνει απογραφή «ώστε να έχουμε αξιόπιστα και σαφή στατιστικά στοιχεία», σε μια χώρα όπου περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. «Μου είπαν πολλοί: οργάνωσε εκλογές και ο κόσμος θα σε ψηφίσει. Για μένα, δεν είναι σημαντικό. Το σημαντικό είναι να γίνει σωστά η διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο Σάρα είπε επίσης ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κύρια συνιστώσα των οποίων είναι οι κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) δηλώνουν έτοιμες να παραδώσουν τα όπλα τους στην κεντρική κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως ακόμη κάποιες διαφωνίες για «μερικές λεπτομέρειες».

Ο πρώην τζιχαντιστής αντάρτης, επικεφαλής μιας ισλαμιστικής, ριζοσπαστικής σουνιτικής οργάνωσης, της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (εξακολουθεί να θεωρείται τρομοκρατική από τη Δύση) υποσχέθηκε ότι θα θεσπιστεί ένας νόμος που θα διέπει τα πολιτικά κόμματα, εξηγώντας ότι η Συρία θα είναι «δημοκρατία, με κοινοβούλιο και εκτελεστική εξουσία».

«Θα εργαστούμε για να σχηματίσουμε μια διευρυμένη μεταβατική κυβέρνηση, που θα είναι αντιπροσωπευτική της συριακής ποικιλομορφίας (…) και θα αναλάβει να οικοδομήσει τους θεσμούς της νέας Συρίας, ενόψει των ελεύθερων και διάφανων εκλογών», είχε υποσχεθεί την περασμένη εβδομάδα, αφού ανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των ενόπλων οργανώσεων που τον στηρίζουν.

Οι νέες αρχές της χώρας κατάργησαν το Σύνταγμα, διέλυσαν το κοινοβούλιο που ήταν πιστό στον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και τον στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx