Σε ύψιστη ετοιμότητα για το Κόσοβο ο σερβικός στρατός

Στον Άλμπιν Κούρτι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Κόσοβο

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έθεσε το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης (ROSU) της αστυνομίας του Κοσόβου κατέλαβαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε. Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελεί «μήλον της έριδος» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Η λίμνη βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία, όμως για την Πρίστινα έχει  στρατηγική σημασία, καθώς από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού. Παραλλήλως το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Obilic» κοντά στην Πρίστινα.

Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Την ίδια ώρα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κόσοβο, Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό της περιοχής. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσόβου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι