Σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος από Ιαπωνία: “Λάβαμε SMS ένα λεπτό ΠΡΙΝ νιώσουμε το σεισμό”

Σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος από Ιαπωνία: “Λάβαμε SMS ένα λεπτό ΠΡΙΝ νιώσουμε το σεισμό”

Στην Ιαπωνία αποστέλλεται SMS για σεισμό με τη γένεση του φαινομένου και ανάλογα με την απόσταση από το επίκεντρο, μπορεί να εξασφαλιστεί επαρκής χρόνος.

O σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος που έτυχε να βρίσκεται στην Ιαπωνία την ώρα της μεγάλης σεισμικής δόνησης των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εντυπωσιάσθηκε από το γεγονός ότι έλαβε σήμα προειδοποιητικό για σεισμό ένα λεπτό προτού ο σεισμός γίνει αισθητός στην περιοχή που βρισκόταν.

Την εμπειρία του μοιράστηκε στο Facebook, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι 5 μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, 1 λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων. Ήδη καταγράφεται τσυνάμι 3μ. Τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας».

Ο ίδιος, σε σχόλια “φίλων” του Facebook διευκρινίζει ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 4 και 10 λεπτά, το SMS έφθασε ένα λεπτό αργότερα και τα σεισμικά κύματα, ένα λεπτό μετά το SMS.

/

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, στη διάρκεια ενημέρωσης, πως οι υπηρεσίες διάσωσης έχουν λάβει αναφορές για «τουλάχιστον έξι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια» σε πόλεις της περιφέρειας Ισικάουα που επηρεάστηκαν από τον σεισμό, όπως η Γουατζίμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, η κυριότερη έως τώρα δόνηση σημειώθηκε στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου. Σημειώθηκαν περίπου 20 μετασεισμοί, με το μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πολλοί να είναι της τάξης των 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι