Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη, αισθητός στην Αθήνα
08/06/2023Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε στις 15:33 με επίκεντρο κοντά στην Αταλάντη, και με εστιακό βάθος περί τα 5 χιλιόμετρα.
Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο “δίνει” το σεισμό ως μεγέθους 4,9 βαθμών. Ο σεισμός είχε μικρή διάρκεια, αλλά ήταν έντονος. Η βασική αγωνία ή αν πρόκειται για τον κυρίως σεισμό ή όχι. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε σχετικά ότι «η περιοχή αυτή δίνει σεισμούς λόγω του ρήγματος και είναι νωρίς για εκτιμήσεις, ο σεισμός έγινε αισθητός κυρίως σε υψηλά κτήρια και δεν είχαμε επιπτώσεις».
Ο ίδιος εκτιμά ότι μικροί σεισμοί σαν αυτόν είναι “θετικοί” με την έννοια ότι εκτονώνουν συσσωρευμένο φορτίο. Ο σεισμός πάντως έγινε αισθητός και σε ισόγεια και σε χαμηλούς ορόφους. Όσον αφορά στο επίκεντρο, ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης , 90 χλμ από το κέντρο της Αθήνας και 15 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά. Ο σεισμός τάραξε τους Αθηναίους, που εύλογα ανησυχούν λόγω του ρήγματος της Αταλάντης που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς. Πολύ αισθητή έγινε η δόνηση και στον Ορχομενό και στη Λιβαδειά, στην Εύβοια, στη Θήβα, στη Λαμία, αλλά και στον Κορινθιακό. Μετά τα 4,8 Ρίχτερ ακολούθησαν στο επόμενο 15λεπτο δύο δονήσεις της τάξης των 2,5 Ρίχτερ περίπου από το ίδιο επίκεντρο.
O κ. Λέκκας δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι ο σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης και προσέθεσε όμως ότι καλό είναι ο κόσμος να μην πλησιάζει σε παλαιά κτίσματα. «Το ρήγμα της Αταλάντης το αντιμετωπίζουμε με δέος και “γεμίζει” σε διάστημα 600 ετών και άνω», είπε. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα προς τη μέσα πλευρά, προς τον Ορχομενό και την Αμφίκλεια. Είναι εκεί που έγινε ο σεισμός το 2013, με παρόμοιο μέγεθος. Πρέπει να δούμε και την εξέλιξη του φαινομένου με άλλα σεισμικά φαινόμενα που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν και ποιο ακριβώς ρήγμα συνδέεται με τον σεισμό. Είναι μάλλον ένα κοντινό ρήγμα που απέχει 20 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης αλλά τονίζω ότι δεν είναι ακόμα ώριμο να δώσει τέτοιο σεισμό. Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο να δούμε τι συμβαίνει. Οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν περιοχές που μπορεί να γίνουν κατολισθήσεις αλλά και παλιά κτίσματα».
Άλλοι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι μάλλον δεν συνδέεται με το ρήγμα, αλλά προσθέτουν ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook γράφει τα εξής: «Μόλις κατέβηκα από το αεροπλάνο γι’ αυτο καθυστέρησα να ανεβάσω για το σεισμό. EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 08/06/2023 15:33, AΣΘENH,M=4.8,EΠIK:101 XΛM. BΔ AΘHNAΣ, 13 XΛM. NΔ THΣ ATAΛANTHΣ: ΓI-EAA Έγινε σε μία περιοχή που έως τώρα δεν μας είχε προβληματίσει. Ο τρόπος διάρρηξης (πλαγιοκανονική) δείχνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΗ! Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη είναι επιπόλαιο να προβώ σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς»
Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Χουλιάρας είπε ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο καθώς βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης το οποίο ιστορικά έχει δώσει πολλούς και μεγαλύτερους σεισμούς. Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε σχετικά τα εξής: «Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι αν ο σεισμός 4,8 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης η από κάποιο άλλο. Ναι μεν έγινε στην περιοχή της Αταλάντης αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάνω στο ίδιο συγκεκριμένο ρήγμα. Το ρήγμα της Αταλάντης είναι ευρέως γνωστό γιατί έχει “δώσει” δύο μεγάλους σεισμούς πριν ενάμιση αιώνα, καθώς τον Απρίλη του 1894 έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί με διαφοράς μιας εβδομάδας ο ένας 6,4 και ο άλλος 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όσον αφορά στο εάν ο σημερινός ήταν ο κύριος σεισμός, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε. Το 4,8 Ρίχτερ δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλος για να πούμε “ναι, θα έχουμε μετασεισμούς”, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο».