Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο – Τί εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο - Αισθητός και στην Αττική

Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά από το Κρανίδι σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 16χλμ. βορειοδυτικά από το Λεωνίδιο. Σημειώνεται ότι η αρχική λύση έκανε λόγο για σεισμό 4,7 Ρίχτερ.

Κατά την ίδια ανάλυση το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,5χλμ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 101 χλμ. ΝΔ των Αθηνών. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αττικής. Δύο λεπτά πριν την δόνηση των 4,8 Ρίχτερ είχε σημειωθεί άλλος σεισμός μεγέθους 2,6 Ρίχτερ ενώ 14 λεπτά μετά τα 4,8R καταγράφθηκε σεισμική δόνηση 2,7 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας

Για μια περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός είναι σε μία περιοχή που δεν έχει έντονη σεισμικότητα.

Γειτνιάζει βεβαίως με την περιοχή του Λεωνιδίου που υπάρχουν μεγάλες δομές και ρήγματα, αλλά θα δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζεται κάτι το ιδιαίτερο μέσα στον Αργολικό κόλπο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και τόνισε ότι ακόμη «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, είναι νωρίς, είναι δύσκολο να το πούμε ακόμη».

Επιπλέον ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, ενώ πρόθεσε ότι δεν αναμένεται προς το παρόν να συνεδριάσει η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Παπαδόπουλος: Να μην είμαστε απόλυτα ήσυχοι

Με τη σειρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραμένει στο Τόκιο, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρθηκε στον σεισμό, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε».

 

«Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό Κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί», τόνισε στην ανάρτησή του και πρόσθεσε: «Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε, γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι