Σεισμός 5,2 ρίχτερ στην Ευβοια – “Κουνήθηκε” και η Αθήνα

Σεισμός 5,2 ρίχτερ στην Ευβοια – “Κουνήθηκε” και η Αθήνα

Ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές στην Αττική και στην Εύβοια στις 8:25 σήμερα το πρωί. Εκτιμάται στα 5,2 Ρίχτερ από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, που αναφέρει ως επίκεντρο τα Ψαχνά Ευβοίας, 77 χλμ. βορειοδυτικά του Περιστερίου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα, γεγονός που ερμηνεύει και την έκταση στην οποία ο σεισμός έγινε αισθητός. Είχε διάρκεια περί το μισό λεπτό ή πάντως πάνω από 20 δεύτερα, όπως εκτιμούν όσοι τον αισθάνθηκαν και αναφέρουν τις εμπειρίες τους στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση (σ.σ. δεν την έχει επεξεργαστεί σεισμολόγος ακόμη) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση είχε μέγεθος 5,2 βαθμών και επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου, με εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα. Χθες το βράδυ, στις 10:30 μ.μ. είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 2,2 Ρίχτερ 3 χιλιόμετρα Ανατολικά Βορειοανατολικά της Πεντέλης. Το εστιακό βάθος της χθεσινοβραδινής δόνησης υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

Μετά τη σημερινή δόνηση των 5,2 Ρίχτερ, ακολούθησε δεύτερη, μεγέθους 3,4 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή και εν συνεχεία άλλες πέντε της τάξης των 2,6 και 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές της Ευβοίας, “ταρακουνήθηκαν” γερά, καθώς έπεσαν αντικείμενα από ράφια ακόμα σε απόσταση 20 χλμ. από το επίκεντρο. Πολύ έντονα αισθητός έγινε και στην Χαλκίδα, αλλά και στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για μεγάλες ζημίες ή τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα που έπεσαν ράφια και κάποιες καταπτώσεις σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Πύλι, το χωριό Προκόπι. Στον δρόμο Κακιά Σκάλα στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου έχει κλείσει ο δρόμος.

«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο σεισμός ήταν σχετικά επιφανειακός και είχε βάθος 14,5 χιλιόμετρα.

«Το μέγεθος του σημερινού σεισμού πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για τη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας γιατί δεν έχουμε ιστορικό πιο ισχυρό σεισμών» δήλωσε και ο πρόεδρος το ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από το σεισμό. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.

Τη σχετική ανακοίνωση για το σεισμό έκανε εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι