ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σεισμός 5,9 R στην Τουρκία 170 χλμ ανατολικά της Κωνσταντινούπολης (video)

Σεισμός 5,9 R στην Τουρκία 170 χλμ ανατολικά της Κωνσταντινούπολης (video),

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στη βορειοδυτική Τουρκία, στην πόλη Ντουζτζέ του Σαγγάριου και σύμφωνα με την πρώτη εικόνα των τουρκικών αρχών προκλήθηκαν ζημιές σε κτήρια κατοικιών. Η δόνηση ήταν επιφανειακή και έγινε αισθητή μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

«Έχουμε 35 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένου ενός σε κρίσιμη κατάσταση», ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα. Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 04:08 τοπική ώρα (03:08 ώρα Ελλάδας) ήταν σχεδόν επιφανειακός. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο βρισκόταν κάπου 170 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την τουρκική Πολιτική Προστασία (AFAD), η δόνηση ήταν έντασης 5,9 βαθμών Ρίχτερ. Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 βαθμών, ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) υπολόγισε ότι είχε μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην επαρχία Ντουτζέ της Μαύρης Θάλασσας και ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD. Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ντουζτζέ, ο Φαρούκ Εζλού, πολλοί κάτοικοι πανικοβλήθηκαν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu σημειώθηκαν 74 μετασεισμοί και οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους και τα πάρκα. Η τουρκική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έστειλε στην πληγείσα περιοχή 10.000 κουβέρτες και 480 οικογενειακές σκηνές και 20 σκηνές γενικής χρήσης.

Ο προηγούμενος μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, πριν από δύο χρόνια στην περιοχή της Σμύρνης είχε προκαλέσει τον θάνατο 114 ανθρώπων. Τον Ιανουάριο του 2000, σεισμός 6,8 βαθμών έπληξε την Ελαζίγ, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τον Νοέμβριο του 1999, σεισμός 6,3 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε περίπου 900 ανθρώπους στην περιοχή της Ντουζτζέ. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, πολύ ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.100 ανθρώπους γύρω από τη βιομηχανική πόλη Νικομήδεια, σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι