Σερβία και Κόσσοβο αποκτούν εμπορικές σχέσεις – Πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η Σερβία και το Κόσοβο συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους οικονομικούς τους δεσμούς, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαιρετίζοντας αυτό που χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη», μια δεκαετία μετά την μονομερή ανεξαρτοποίηση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Σερβία δεσμεύτηκε επίσης να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ και ότι το Κόσσοβο και το Ισραήλ συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς τους και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν αμέσως το νέο κράτος του Κοσσόβου, όταν μονομερώς ανακήρυξε την ανεξαρτησία του και επί χρόνια το Βελιγράδι αρνιόταν να το αναγνωρίσει, αφου υπήρχαν και εκκρεμότητες με περιοχές με σερβικό πληθυσμό και αντιστρόφως περιοχές με αλβανόφωνους που ειχαν παραμείνει στα σερβικά εδάφη.

“Το Κόσοβο θα είναι η πρώτη χώρα με μουσουλμανική πληθυσμιακή πλειοψηφία που θα ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ”, δήλωσε ο Νετανιάχου. “Όπως έχω πει τις τελευταίες ημέρες – ο κύκλος της ειρήνης και της αναγνώρισης του Ισραήλ επεκτείνεται και αναμένονται περισσότερες χώρες να ενταχθούν”.

Μόνο δύο χώρες -οι ΗΠΑ και η Γουατεμάλα- έχουν ανοίξει πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη εμπόδια στη σύναψη συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, οι οποίοι με ευρεία διεθνή υποστήριξη προσδοκούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον Πόλεμο του 1967, να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τομέα που προσάρτησε μετά τον Πόλεμο του 1967, πρωτεύουσα του.

Βούσιτς: Παίξαμε σκάκι

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι στο Σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας προβλέπεται η ελεύθερη διακίνηση πολιτών εμπορευμάτων και κεφαλαίων, η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής με την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ όπως και η διευθέτηση του ζητήματος έλεγχου των ενεργειακών πηγών στο βόρειο Κόσοβο με επιδιαιτησία των ΗΠΑ.

Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει μορατόριουμ ενός έτους στα αιτήματα του Κοσόβου για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο θέμα της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ που έθεσαν οι ΗΠΑ στις αντιπροσωπείες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας. Ο Πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ικανοποίησε το αίτημα των ΗΠΑ να καταδικάσει η Σερβία την Χεσζμπολάχ, αλλά απέρριψε το δεύτερο αίτημα με το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ ζητούσε από την Σερβία να καλέσει το Ισραήλ να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

Ο πρόεδρος της Σερβίας χαρακτήρισε «παρτίδα του σκάκι» τις συζητήσεις γύρω από το θέμα του Ισραήλ με τον Τραμπ.

«Είπα ότι εάν το Ισραήλ συνεχίσει να σέβεται τις σερβικές θέσεις για το Κόσοβο τότε η Σερβία σε ένα χρόνο θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ».

Ικανοποίηση για την συμφωνία με την Σερβία εκφράζεται και στην Πρίστινα. Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι χαιρέτησε την συμφωνία και ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Σερβία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι