Σεξισμό καταγγέλλει η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ

Σεξισμό καταγγέλλει η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ

Θύμα σεξιστικής επίθεσης καταγγέλλει ότι έπεσε η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) από δημοσιεύματα σε στρατιωτικό διαδικτυακό ιστότοπο.

  1. «Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα αήθους και σεξιστικής επιθέσεως, δυσφήμισης, συκοφαντικών σχολίων, άσκησης ψυχολογικής βίας (bulling) και προτροπής σε αυτοχειρία, από συγκεκριμένα άτομα φερόμενους ως “Στρατιωτικούς Συνδικαλιστές”, μετά από δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα «armyvoice».

2. «Συγκεκριμένα στις 20/8/2020 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «armyvoice» επιστολή του Χαρίτωνος Χαριτίδη υπογράφοντας ως Στρατιωτικός Συνδικαλιστής και θέμα “Επιστολή βόμβα για τους συνδικαλιστές στο γραφείο του ΥΕΘΑ”. Επίσης στις 21/8/2020 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα armyvoice επιστολή του Αριστείδη Κασιδόπουλο υπογράφοντας ως Στρατιωτικός Συνδικαλιστής και θέμα “ΥΠΕΘΑ: Βαριές & επώνυμες καταγγελίες από στρατιωτικό συνδικαλιστή”.

3. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το έργο και η δραστηριοποίηση της νεοσύστατης Γραμματείας έχει “ενοχλήσει” κάποιους και θέλουν να τη πλήξουν, να τη στοχοποιήσουν, να την συκοφαντήσουν και να τη φιμώσουν παρόλο που η Γραμματέας είναι εκλεγμένο μέλος Διοίκησης της Ομοσπονδίας και απολαμβάνει τη προστασία και τα δικαιώματα που ο νόμος ορίζει. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα σεξιστικά στερεότυπα “καλά κρατούν” στη κοινωνία μας και χρειάζονται καθημερινές πολύμορφες πολιτικές δράσεις που να ενδυναμώνουν τις γυναίκες, ιδίως όσες δεν έχουν δημόσιο βήμα να βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν τις σεξιστικές και άλλες είδους επιθέσεις που δέχονται.

4. Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ μετά από αυτήν την στοχοποίηση που δέχεται, καταδικάζει όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών που κύριο στόχο έχουν να πλήξουν, να υποτιμήσουν και να δολοφονήσουν το χαρακτήρα των γυναικών.

5. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη το Ν.4531/2018 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και το Ν. 4604/2019 για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, καλούμε όλους τους φορείς Ισότητας να τοποθετηθούν και να καταδικάσουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες και στοχοποίησεις, από όπου και εάν προέρχονται».

Μετά τιμής

Για την Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ

ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αφορμή για την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας υπήρξαν οι επιστολές που ακολουθούν τις οποίες δημοσίευσε στρατιωτικός ιστότοπος:

«Τις τελευταίες ώρες, μετά και την ανάδειξη από το έγκριτο δικτυακό ιστότοπό σας της απάντησης του κ. ΥΕΘΑ σε ότι αφορά τη στελέχωση του στρατιωτικού του γραφείου πως “δεν προβλέπεται, ούτε προκύπτει από την ισχύουσα διάταξη του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 (Α΄ 79) υποχρεωτική τοποθέτηση ή μετάθεση σε αυτό στελεχών μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για εξυπηρέτηση των αναγκών της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν” γίνομαι αποδέκτης βροχής τηλεφωνημάτων από στρατιωτικούς όπου και μου εκφράζουν έντονα τις απορίες και τα παράπονά τους.

Γιατί ευλόγως μου επισημαίνουν πως ενώ αυτοί μετά τα γνωστά γεγονότα με τη γείτονα χώρα, εργάζονται αγόγγυστα καθημερινά αμέτρητες ώρες στις Μονάδες τους ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες (πολλοί μάλιστα, επέστρεψαν άρον άρον από τις άδειές τους μετά την ανάκληση που πραγματοποιήθηκε στο προσωπικό του ΥΠΕΘΑ) κάποιοι, χωρίς να προβλέπεται πουθενά, συνεχίζουν να “υπηρετούν” ως συνδικαλιστές στο γραφείο του κ. ΥΕΘΑ.

Ερωτά λοιπόν ο κόσμος σχετικά με τους εν λόγω στρατιωτικούς: Σε περίπτωση πολέμου, θα συνεχίσουν να υπηρετούν δίπλα στον ΥΕΘΑ ή θα πρέπει να επιστρέψουν στις πρότερες Μονάδες τους; Αν αποφασιστεί να παραμείνουν εκεί, τι καθήκοντα θα εκτελούν; Συνδικαλιστικά εν μέσω πολέμου; Αν αποφασιστεί ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στις πρότερες Μονάδες τους, θα μπορούν να εξασκήσουν τα καθήκοντά τους ή λόγω της μακράς απουσίας τους θα πρέπει να εκπαιδευτούν από την αρχή;

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στις τεχνικές ειδικότητες της ΠΑ όσοι απουσιάζουν πέραν της διετίας από το αντικείμενό τους παύουν να είναι αξιοποιήσιμοι και απαιτείται εκ νέου έλεγχος γνώσεων και εκπαίδευση. Οι εν λόγω στρατιωτικοί έχουν απωλέσει τις εξειδικεύσεις τους ναι ή όχι; Αν τυχόν τις έχουν απωλέσει, θεωρούν κάποιοι ότι εν μέσω πολέμου θα υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου να τους ξαναεκπαιδεύσουν;

Πως αφουγκράζονται τον παλμό των συναδέλφων από το “γυάλινο πύργο” του ΥΠΕΘΑ στον οποίο βρίσκονται; Πως γίνεται να φέρουν βαρύγδουπους τίτλους όπως “Γραμματέας Ισότητας” όταν οι ίδιοι απουσιάζουν από την πρώτη γραμμή μάχης τόσο στο κάλεσμα για “πολεμική ετοιμότητα” όσο και σε αυτό ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού;

Τι γίνεται στα άλλα Υπουργεία; Στελεχώνονται και τα γραφεία των αντίστοιχων Υπουργών από καμιά δωδεκαριά στελέχη από κάθε υπάρχουσα σε αυτά Ομοσπονδία ή αποτελεί «πρωτοτυπία» του ΥΠΕΘΑ;

Διαχωρισμοί των συναδέλφων σε “πατρικίους και πληβείους” σίγουρα δεν έχουν χώρο στο ελληνικό στράτευμα. Η παρουσία και μάλιστα σε τόσο μεγάλο αριθμό “συνδικαλιστών” στο γραφείο του κ. ΥΕΘΑ θίγει το περί δικαίου αίσθημα όλων ημών και γνωρίζοντας προσωπικά την αγάπη σας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρακαλώ όπως αναδείξετε το εν λόγω θέμα».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Χαρίτων Χαριτίδης

Η δεύτερη επιστολή

«Τις τελευταίες ώρες δέχομαι συνεχώς παράπονα από συναδέλφους μου που καθημερινά
“φυλάττουν Θερμοπύλε”» για την ύπαρξη τοποθετημένων “στρατιωτικών συνδικαλιστών” στο γραφείο του κ. ΥΕΘΑ, θέμα που αναδείξατε και με πρόσφατή σας ανάρτηση.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του κ. Παπαναστάση, η απάντηση του κ. ΥΕΘΑ ήταν πως “δεν προβλέπεται πουθενά η υποχρεωτική τοποθέτηση ή μετάθεση στο στρατιωτικό γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας στελεχών μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για εξυπηρέτηση των αναγκών της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν”. Μια απάντηση πλήρως κατατοπιστική και αφοπλιστική, που δεν επιδέχεται καμίας άλλης ερμηνείας.

Αυτή όμως η απάντηση, ήταν και η σταγόνα που «ξεχείλισε το ποτήρι» της αγανάκτησης των συναδέλφων μου αφού μέχρι τώρα κάποιοι “στρατιωτικοί συνδικαλιστές” παρουσίαζαν ως αναφαίρετο δικαίωμά τους να υπηρετούν στο γραφείο του εκάστοτε ΥΕΘΑ.

Πράγματι, με ρωτάνε πολλοί συνάδελφοί μου από διάφορες Μονάδες της Επικράτειας, πως είναι δυνατόν ενώ όλοι σχεδόν οι στρατιωτικοί έχουμε συστρατευτεί στον αγώνα ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού αλλά και στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν εξ αιτίας του “εξ ανατολών κινδύνου”, αυτοί οι «στρατιωτικοί συνδικαλιστές» να απουσιάζουν επιδεικτικά από αυτά τα προσκλητήρια;

Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός που μου γνωστοποίησαν όλο
αγανάκτηση συνάδελφοι από το 251 ΓΝΑ, τους οποίους άλλωστε, ως εκλεγμένος στο ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών, εκπροσωπώ.

Αναρωτιούνται λοιπόν, πως γίνεται συνδικαλίστρια του τομέα υγείας (νοσηλεύτρια) να υπηρετεί ακόμα στο γραφείο του κ. Υπουργού όταν:

1. Δύο φορές έχει βγει διαταγή μετάθεσής της για το 251ΓΝΑ (τόσο πέρυσι όπως και φέτος); Τι συνέβη και τελικά δεν παρουσιάστηκε καμία από τις δύο φορές;

2. Ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός έχει κηρύξει πανστρατιά εναντίων της πανδημίας του
κορονοϊού και ζήτησε από όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας να δώσει τη μάχη στην «πρώτη γραμμή»; Η εν λόγω νοσηλεύτρια γιατί δεν συγκινήθηκε άραγε από το ανωτέρω κάλεσμα;

3. Δημόσια η κυβέρνηση μιλά για απαίτηση άμεσης ενίσχυσης του προσωπικού που
δραστηριοποιείται στον τομέα υγείας και ειδικά αυτών που στελεχώνουν τα νοσοκομεία;

Πως γίνεται το 251ΓΝΑ, με τις τόσες μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, να στερείται τις υπηρεσίες μιας νοσηλεύτριας, δηλαδή να μην αξιοποιείται από την Υπηρεσία όλο το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό;

Οι συνάδελφοι λοιπόν απορούν, ποιος μπορεί άραγε να είναι αυτός που κόντρα στην απαίτηση της κοινωνίας και στις σαφείς οδηγίες του κ. Πρωθυπουργού, έδωσε εντολή εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, να ακυρώθηκε η μετάθεση της εν λόγω «στρατιωτικής συνδικαλίστριας»;

Κλείνοντας, θα ήθελα απλά να θυμίσω, πως στην μακρινή μας Ιαπωνία, για λιγότερο σοβαρά θέματα, οι υπεύθυνοι συνεχίζουν και κάνουν χαρακίρι όταν εκτίθενται. Εδώ στην Ελλάδα, το μόνο που ζητάν οι στρατιωτικοί από τους υπεύθυνους είναι να εφαρμοστεί ο νόμος…»

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Αριστείδης Κασιδόπουλος
Στρατιωτικός Συνδικαλιστής

Αντίδραση από τη EUROMIL

Η EUROMIL, το ευρωπαϊκό όργανο όλων των Ομοσπονδιών των Ευρωπαϊκών στρατών, σε ανακοίνωση στον ιστότοπο της, εξέφρασε την καταδίκη της για τις σεξιστικές επιθέσεις στη Γραμματέα Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, καλώντας τις ελληνικές αρχές να λάβουν θέση κατά των διακρίσεων στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι