ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Kριτική στον Μπάιντεν για το Μάουι – 101 νεκροί και 1.300 αγνοούμενοι

Σφοδρή κριτική στον Μπάιντεν γιατί δεν έχει πάει στο Μάουι - 101 οι νεκροί,

Έντονες επικρίσεις δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς δεν έχει πάει ακόμη στο νησί Μάουι της Χαβάης που έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές. Επικρίσεις όμως διατυπώνονται και για την διαχείριση της κατάστασης από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, πέραν αυτών που ακούστηκαν από την αρχή για τις τοπικές. Οι νεκροί ανήλθαν επισήμως σε 101, όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς περίπου 1.300 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στη Χαβάη το συντομότερο δυνατό. Μιλώντας στο Μιλγουόκι χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει πρώτα να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στην πολιτεία έχουν θα έχουν όλα όσα χρειάζονται. Η Τζιλ Μπάιντεν θα τον συνοδεύσει στη Χαβάη, είπε.

Πέραν των πολιτικών επικρίσεων για τη στάση αυτή και οι κάτοικοι της Χαβάης έχουν παραπονεθεί για την ταχύτητα αντίδρασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην καταστροφή. Ενώ βρισκόταν στο Rehoboth Beach του Ντέλαγουερ το Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων στη Χαβάη και απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

Και συνέχισε: «Δεν θέλω να μπω εμπόδιο. Έχω πάει σε πάρα πολλές περιοχές καταστροφών. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν θα διαταράξουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ανάκαμψης».
Πάνω από 500 άτομα του ομοσπονδιακού προσωπικού έκτακτης ανάγκης έχουν μεταβεί μέχρι στιγμής για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένων 150 ειδικών έρευνας και διάσωσης. Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι «όλα τα διαθέσιμα ομοσπονδιακά μέσα και οι δυνάμεις στην περιοχή θα χρησιμοποιηθούν στις προσπάθειες ανάκαμψης», συμπεριλαμβανομένου του στρατού και της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Η Διεύθυνση Μικρών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ έχει επίσης αρχίσει να προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια, για να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής που έχουν καταστραφεί. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (Fema) ενέκρινε εφάπαξ πληρωμές ύψους 700 δολαρίων ανά νοικοκυριό για να βοηθήσει στις άμεσες ανάγκες μετά την καταστροφή.

Εξαφανίστηκε η πόλη Λαχάινα

Αξιωματούχοι στη Χαβάη δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς κάθε μέρα και περισσότερα πτώματα ανασύρονται από τις περιοχές του Μάουι που έχουν πληγεί περισσότερο. Μόνο το 25% της πληγείσας περιοχής έχει μέχρι στιγμής ερευνηθεί για ανθρώπινα λείψανα. Περίπου το 80% της Λαχάινα – μια πόλη περίπου 12.000 κατοίκων – καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν είπε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλούσαν συχνά κατά την διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς και θα βρουν μία ημέρα για να επισκεφθεί ο πρόεδρος το Μάουι μόλις προχωρήσει η επείγουσα δουλειά στο πεδίο, και ολοκληρωθούν οι έρευνες στα αποκαΐδια. Ο εντοπισμός των θυμάτων πάντως μπορεί να διαρκέσει χρόνια, όπως εξήγησαν οι επικεφαλής των ερευνών.

Οι αρχές παροτρύνουν τους συγγενείς αγνοουμένων να κάνουν εξετάσεις DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων, καθώς πολλά από τα πτώματα που εντοπίζονται είναι αδύνατο να αναγνωριστούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx