ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αφοπλισμός των Αρμενίων του Καραμπάχ – Νεκροί και Ρώσοι στρατιώτες

Αφοπλισμός των Αρμενίων του Καραμπάχ - Νεκροί και Ρώσοι στρατιώτες

Συνεχίστηκε για 2η ημέρα η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία το Μπακού έχει χαρακτηρίσει αντιτρομοκρατική με σκοπό να εξουδετερώσει τις ομάδες Αρμένιων αυτονομιστών. 

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν εκδίδονται από το πρωί σήμερα με ρυθμό πολυβόλου για

στόχους που πλήττονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στις 9:44 στο αζερικό πρακτορείο ειδήσεων Azertac δημοσιεύτηκε ανακοίνωση ότι εξουδετερώθηκε μονάδα του πυροβολικού των Αρμενίων, στις 9:47 ότι εξουδετερώθηκε μία μονάδα ανεφοδιασμού, στις 9:48 ότι εξουδετερώθηκε άλλη μία μονάδα πυροβολικού και με τον ίδιο ρυθμό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις για χτυπήματα μέχρι και αυτή την ώρα.

Το υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι οι βομβαρδισμοί διεξάγονται με τουρκικά drones και ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούνται προηγμένα πυραυλικά συστήματα ακριβείας. Προς ενίσχυση των ανακοινώσεων δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εγκλωβισμό και τον βομβαρδισμό στόχων.

Το Μπακού διέψευσε ότι επλήγη κατά λάθος μονάδα των ρωσικών δυνάμεων επιτήρησης. Διαψεύδεται επίσης ότι επλήγη πολιτική αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας. Όμως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως μέλη της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους δέχτηκε πυρά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κυανόκρανοι της Ρωσίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επέστρεφαν από το παρατηρητήριό τους κοντά στο χωριό Τζανιατάγκ, όταν δέχτηκαν επίθεση με όπλα μικρού βεληνεκούς. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο όχημα, το υπουργείο όμως ανέφερε ότι σκοτώθηκαν όλοι.

Υπό πίεση οι Αρμένιοι

Οι Αρμένιοι στο Καραμπάχ απηύθυναν έκκληση την Τρίτη για κατάπαυση του πυρός και για έναρξη συνομιλιών. Αλλά ήταν σαφές από το τελεσίγραφο του Αζερμπαϊτζάν ότι ο στόχος του Μπακού ήταν να ολοκληρώσει την κατάληψη του ορεινού θύλακα και της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ που επίσης δέχθηκε βολές πυροβολικού από τις δυνάμεις των Αζέρων.

Το μεσημέρι (12:00 ώρα Μόσχας) έγινε γνωστό από τη Μόσχα ότι οι αυτονομιστικές αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησαν με τους όρους της εκεχειρίας που πρότειναν οι Ρώσοι ειρηνευτές, αφού υπέστησαν σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης από τον αζέρικο στρατό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Το Interfax προσθέτει ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός σημαίνει ότι οι αυτονομιστικές δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν και να αποσύρουν όλα τα βαρέα όπλα ενώ συμφωνήθηκε συνάντηση των δύο πλευρών την Πέμπτη. Από την πλευρά του Επιτελείου του Αζερμπαϊτζάν ανακοινώθηκε την ίδια ώρα ότι λαμβάνονται μέτρα για την αποχώρηση των αυτονομιστών από το Καραμπάχ.

Από την κυβέρνηση της Αρμενίας δεν υπάρχει καμία δήλωση. Το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων ArmenPress αναμετέδωσε την είδηση του Interfax και μία δήλωση από την αρμενική διοίκηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ για συνομιλίες με τους Αζέρους, αύριο.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε χθες το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση με στόχο την εθνοκάθαρση. Στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν εκατοντάδες Αρμένιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το Κοινοβούλιο καταγγέλλοντας τον Πασινιάν για προδοσία και καλώντας τον να παραιτηθεί.

Ο Πασινιάν είχε συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν και άλλους δυτικούς ηγέτες, ενώ σήμερα το πρωί η Αρμενία διατύπωσε επίσημο αίτημα για παρέμβαση του ΟΑΣΕ και αποστολή κλιμακίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Γαλλία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διπλωματικών συνομιλιών.

Το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Αρμενία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στην πόλη Yevlakh, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της περιφερειακής πρωτεύουσας του Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, όπου τον έλεγχο έχουν από τον προ τριετίας πόλεμο οι αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο, το Μπακού δεν συζητάει να παραμείνει η κατάσταση γύρω από το Στεπανεκέρτ ως έχει και οι αυτονομιστές να ζητούν απόσχιση από το Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές των Αρμενίων περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Μπλίνκεν – Αλίγιεφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή του Καραμπάχ, αλλά ο Αλίγιεφ δεν έδωσε καμία υπόσχεση για κατάπαυση του πυρός.

Ο Αλίγιεφ είπε ότι οι ομάδες δολιοφθοράς των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Καραμπάχ είχαν τοποθετήσει νάρκες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολίτες και αστυνομικοί. Οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που προσπάθησαν να αναλάβουν τον έλεγχο δέχθηκαν πυρά από όλμους και αυτόματα όπλα. Ο Αλίγιεφ τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στην περιοχή του Καραμπάχ στις 9 Σεπτεμβρίου, ήταν συνέχεια σκόπιμων προκλήσεων κατά της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή. Ο Αλίγιεφ διαβεβαίωσε τον Μπλίνκεν ότι ο άμαχος πληθυσμός και οι εγκαταστάσεις υποδομής δεν είναι στόχοι της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Ο Μπλίνκεν κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν φαίνεται να υλοποιείται.

Τουρκία-Ρωσία και ΗΠΑ

Η Τουρκία υποστηρίζει τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν για τη διατήρηση της εδαφικής του ακεραιότητας, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αφού το Μπακού ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελεί μέρος της κυρίαρχης επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν και η επιβολή άλλου καθεστώτος για την αποσχισθείσα περιοχή είναι απαράδεκτη.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία ενεπλάκησαν για πρώτη φορά σε πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Στη συνέχεια, το 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε περιοχές μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πριν συμφωνηθεί εκεχειρία η οποία παρακολουθείται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Από τα τέλη του 2020, 3.000 Ρώσοι έχουν εντολή να διατηρήσουν την εύθραυστη εκεχειρία, αλλά η προσοχή της Μόσχας δεν είναι η δέουσα, σύμφωνα με την Αρμενία που βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για στρατηγική συνεργασία.

Λίγες ημέρες πριν από την κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η ηγεσία της Αρμενίας είχε αναγνωρίσει ντε φάκτο την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν. «Εάν η ίδια η Αρμενία αναγνώρισε το Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, τι σχέση έχουμε με αυτό;» Υπολογίζεται ότι 120.000 Αρμένιοι ζουν στον ορεινό θύλακα. Τους τελευταίους 9 μήνες, το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει αποκλεισμό στη μοναδική οδό προς τον θύλακα από την Αρμενία, γνωστή ως διάδρομος Lachin.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι