Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τον προϋπολογισμό, αλλά και για απολύσεις όσων γράφονται σε σωματεία

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τον προϋπολογισμό, αλλά και για απολύσεις όσων γράφονται σε σωματεία
ÄéáäçëùôÝò ðïõ áíÞêïõí óôï ÐÁÌÅ, ðáßñíïõí ìÝñïò óå óõãêÝíôñùóç äéáìáñôõñßáò åíÜíôéá óôçí øÞöéóç ôïõ ðñïûðïëïãéóìïý, ìðñïóôÜ áðü ôçí ÂïõëÞ, ÁèÞíá ÐáñáóêåõÞ 15 Äåêåìâñßïõ 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÃÉÁÍÍÇÓ ÊÏËÅÓÉÄÇÓ

Πιο φιλολαϊκό προϋπολογισμό ζήτησαν οι διαδηλωτές και κατήγγειλαν την απαίτηση εργοδοτών να μην γράφονται σε σωματεία οι εργασόμενοι, ενώ έγινε μνεία και στην Γάζα.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής, 15 Δεκεμβρίου, μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, «ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την ακρίβεια και την φοροληστεία» την ώρα που στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα αιτήματα των συνδικάτων είναι να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, να ενισχυθεί η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ενέργεια αλλά και ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στη μεγάλη οθόνη που στήθηκε στον χώρο της συγκέντρωσης, πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο «στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου και στο μήνυμα καταδίκης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη που προσφέρει στον κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ».

Με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» οι διαδηλωτές άφησαν στον ουρανό φαναράκια για τα θύματα του μακελειού στη Γάζα και όλη την Παλαιστίνη.Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας «Τους χαμηλούς μισθούς, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα δεκάωρα ωράρια», κατήγγειλε η Τζένη Τσέκου, μια από τους πέντε εργαζόμενους που απολύθηκαν από την PeopleCert. Όπως ανέφερε, «η εργοδοσία απέλυσε μέσα σε λίγα λεπτά μέσω βιντεοκλήσης, πέντε εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα γράφτηκαν στο σωματείο τους, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους».

Το «παρών» στο Σύνταγμα έδωσε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΣΑΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Θύμιο Λυμπερόπουλο. Ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους από τον κλάδο των Μεταφορών αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν πάρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και θυγατρικών Εταιρειών, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι