Σύγκρουση πλούσιων και φτωχών στη διάσκεψη για το κλίμα – Αδιέξοδο
23/11/2024Αδιέξοδο στην COP29: Αποχώρησαν από τη συμφωνία δεκάδες χώρες που δήλωσαν απογοητευμένες και προσβεβλημένες. Κατά συνέπεια, έτοιμη να διαλυθεί είναι η 29η διεθνής διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα και μοιάζει να οδηγείται επί της ουσίας σε αδιέξοδο. Δεν έλειψαν και αφελή σκάνδαλα, καθώς οι Αζέροι επέτρεψαν στη Σαουδικη Αραβία να κάνει τροποποιήσεις σε επίσημα κείμενα. Πολλοί τα έβαλαν με τους Σαουδάραβες ως “σαμποτέρ” της διάσκεψης, αλλά τα αναπτυσσόμενα κράτη δείχνουν τους βόρειους ως υπαίτιους του ναυαγίου, λόγω της τσιγκουνιάς τους.
Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται στο Μπακού, φανέρωσε την έντονη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών. Η σύγκρουση εκδηλώθηκε με αφορμή τη χρηματοδότηση των πτωχών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Όπως μετέδωσε το BBC και η εφημερίδα Guardian, οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, όταν οι ανεπτυγμένες χώρες πρότειναν ένα χρηματικό ποσό που θεωρήθηκε πολύ χαμηλό για να στηρίξει την προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα, οι αναπτυσσόμενες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη απέρριψαν την προσφορά των 250 δισ. δολαρίων, που προέβλεπε το χθεσινό (22/11) προσχέδιο συμφωνίας, τονίζοντας ότι η οικονομική προσφορά που τίθεται ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης είναι «προσβλητική». Η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες πρότειναν ετήσιες επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. δολαρίων, με τους εκπροσώπους των πλουσιότερων χωρών να απαντούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες από τις διαπραγματεύσεις, διαμηνύοντας ότι νιώθουν «αποκλεισμένες και αγνοημένες». Πάντως, η ολομέλεια της συνόδου, που συνήθως αποτελεί την τελική συνεδρίαση της COP29, ξεκίνησε παρά τις αποχωρήσεις. Το προσχέδιο εχει αναφορά σε χρηματοδότηση 100 δισ. δολαρίων ανά έτος, θα πρέπει όμως να φτάσει τουλάχιστον το 1 τρισ. δολάρια ανά έτος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων που παρουσιάστηκαν στην σύνοδο.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας το Σάββατο πριν από την αποκάλυψη της επεξεργασίας του κειμένου “στη ζούλα” από τους Σαουδάεραβες, δήλωσε: «Βρισκόμαστε εν μέσω ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού εξουσίας από μερικά κράτη ορυκτών καυσίμων. Δεν θα επιτρέψουμε οι πιο ευάλωτοι, ιδίως τα μικρά νησιωτικά κράτη, να καταληστεύονται από τους λίγους πλούσιους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, οι οποίοι έχουν, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή την υποστήριξη του προέδρου [του Cop29]».
Χαρακτηριστική ήταν πάντως και η δήλωση του απογοητευμένου διαπραγματευτή του Παναμά, Χουάν Κάρλος Μοντερέι Γκόμεζ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία εξελίσσεται σε ένα τραγικό θέαμα, μια παράσταση κλόουν, αφού ακόμα και όταν φτάνουμε στην τελευταία στιγμή εμφανίζεται ένα τόσο αδύναμο κείμενο». Oι πλούσιοι από πλευράς τους δηλώνουν ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνουν περιθώριο για να δώσουν περισσότερα στις φτωχές χώρες. Η μεγάλη κόντρα ειναι μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου. Ο τελευταίος ζητάει τρισεκατομμύρια και όχι δισεκατομμύρια, με τους εκπροσώπους του βορρά να θέλουν μεν την πράσινη μετάβαση ως αναγκαία πλην όμως να δηλώνουν ότι «δεν μπορουν να δώσουν όσα ζητούν τα φτωχά κράτη για τη δικη τους μετάβαση». Οι πλουσιοι λένε «δεν μπορείς να βγάλεις από την μύγα ξύγκι” (there’s no point trying to squeeze what is not squeezable), επιμένοντας ότι ο κορωνοϊός και η Ουκρανία έχουν αδειάσει τις τσέπες των βορείων. Μιλώντας από τη σύνοδο της G20 στην Βραζιλία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι στην COP29 «η αποτυχία δεν είναι επιλογή».