Συγχωνεύθηκαν Attica Bank και Παγκρήτια

Το παντεσπάνι του Γιάννη Στουρνάρα, Γιάννης Μαντζουράνης

Στην Τράπεζα της Ελλάδος απεστάλη το απόγευμα της Πέμπτης η συμφωνία των μετόχων για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον νέο οργανισμό που θα προκύψει.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Thrivest, συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη, “σφράγισαν” τη μεταξύ τους συμφωνία για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, αποστέλλοντας στον επόπτη τα σχετικά έγγραφα λίγο πριν εκπνεύσει και η νέα προθεσμία που είχε δοθεί.

Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ με επιστολή της προς τη διοίκηση της Attica Bank ζητούσε ενημέρωση “για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη σκοπούμενη συγχώνευση με την Παγκρήτια με τους ελάχιστους εν ισχύι υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα ‘Ηρακλής ΙΙΙ’, καθώς και την άμεση προσκόμιση σχεδίου συμφωνίας των βασικών μετόχων των πιστωτικών ιδρυμάτων επί της αρχής και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων”.

Της τελικής υπογραφής είχε προηγηθεί νωρίτερα η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, το οποίο και ενέκρινε το deal, έχοντας ενημερωθεί και για το πόρισμα της DBRS που υπολόγισε σε περίπου 800 εκατ. ευρώ τις ζημιές από την ένταξη των “κόκκινων” δανείων των δύο τραπεζών στον “Ηρακλή ΙΙΙ”.

Πιο αναλυτικά, ο… λογαριασμός προσδιορίστηκε σε κάτω από 400 εκατ. ευρώ για την Attica Bank που διαθέτει “κόκκινο” χαρτοφυλάκιο, ύψους 2,3 δισ. ευρώ και σε περίπου 420 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια, η οποία θέλει να εντάξει στο μηχανισμό το χαρτοφυλάκιο “Rhodium”, μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ.

Μετά και αυτό το βήμα που, όμως, ήταν το πιο βασικό, θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η υποβολή του σχετικού αιτήματος προς το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον, βεβαίως, θα έχει ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από τα δ.σ.. Κατόπιν αυτού, θα κατατεθεί το αργότερο έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα το αίτημα συγχώνευσης στον επόπτη. “Έχει γίνει προεργασία, άρα είμαστε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό έτοιμοι, προκειμένου μόλις λάβουμε γνώση της συμφωνίας μετόχων να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτά τα θέματα”, σημείωσε σχετικά η κυρία Βρεττού, για να προσθέσει: “Η ΤτΕ έχει ένα όριο 60 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης για την έγκριση. Υπάρχει η δυσκολία ότι μεσολαβεί ο Αύγουστος, έτσι εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου – ιδανικά – θα θέλαμε να έχουμε την έγκριση της νομικής συγχώνευσης”.

Στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλλουν προσπάθεια ώστε αυτή να ολοκληρωθεί ει δυνατόν τον προσεχή Οκτώβριο.

Η ΑΜΚ θα ανέλθει στα €675,10 εκατ., εκ των οποίων €475,10 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και €200 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest.  Θα πρέπει να καλύψει, τόσο το σκέλος του restructuring, δηλαδή, τις ενέργειες συγχώνευσης (κλείσιμο καταστημάτων, πιθανές εθελούσιες εξόδους κ.ο.κ.), όσο και τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Τέλος, η ΑΜΚ θα πρέπει να καλύπτει τα ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια της νέας τράπεζας, ώστε να προχωρήσει σε νέες χορηγήσεις.

Η συμφωνία για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση, αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά του μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας «για το 5ο τραπεζικό πόλο» το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Από την πλευρά του ΥΠΕΘΟ, επισημαίνεται ότι η λύση στην οποία κατέληξε το ΤΧΣ ήταν η βέλτιστη καθώς, πρώτον, οδηγεί σε μια σειρά από οφέλη, δεύτερον αποτρέπει ζημιές και τρίτον, δεν υπήρχε εναλλακτικό σενάριο.

Τα οφέλη που επέρχονται και τις ζημίες που αποφεύχθηκαν, περιγράφει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε επιστολή του (16-7-2024) προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΧΣ. Μεταξύ των βασικών θετικών στοιχείων της συμφωνίας που αναφέρει, είναι η εξουδετέρωση της απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, για πιθανό “κούρεμα” καταθέσεων και για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

«Πρόκειται για ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών. Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας που δημιουργείται δίπλα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την τόνωση του ανταγωνισμού σε επίπεδο καταθέσεων, χορηγήσεων, προμηθειών κ.α. στον τραπεζικό τομέα. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν όπως είναι γνωστό οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, μειώθηκαν κατά 50% οι προμήθειες για συναλλαγές μικρού ύψους και θεσπίστηκε το αφορολόγητο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιαννης Στουρνάρας.

Πηγή: capital.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι