Σιλιάνοφσκα: Η Ελλάδα να αναζητήσει το εφικτό – Έχω δικαίωμα να αναφέρομαι ως άτομο στη Μακεδονία

Σιλιάνοφσκα: Η Ελλάδα να αναζητήσει το εφικτό – Έχω δικαίωμα να αναφέρομαι ως άτομο στη Μακεδονία

Η νέα πρόεδρος των Σκοπίων Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δήλωσε σήμερα ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως είπε ότι έχει το προσωπικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία” για την πατρίδα της.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας «είναι ζήτημα προσωπικού προσδιορισμού, δικαίωμα που κατοχυρώνεται με πράξεις ισχυρότερες από εκείνες των διμερών συμφωνιών. Θα προσπαθήσω μέσω διαλόγου να πείσω την Ελλάδα για την ορθότητα της θέσης μου». Στην ερώτηση “πώς θα το κάνει αυτό” απάντησε ότι “έχει σχέδιο”. «Φυσικά και έχω σχέδιο. Το σχέδιο είναι να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, να υπάρχει σεβασμός αλλά και αυτοσεβασμός. Και νομίζω ότι στην πολιτική πρέπει να αναζητούμε το εφικτό. Πιστεύω ότι θα το βρούμε και οι δύο», είπε η Σιλιάνοφσκα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας περί ενδεχόμενης προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για μη τήρηση των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Σιλιάνοφσκα υπενθύμισε την προηγούμενη Απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου (το 2011), στην προσφυγή της τότε ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από το 1995.

«Το ίδιο αυτό Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο βρεθήκαμε απέναντι στην Ελλάδα, αποφάνθηκε για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία ήταν επίσης μια διεθνής συμφωνία. Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε αμέσως στα δικαστήρια. Υπάρχει διαβάθμιση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρώτα επισημαίνεται, συζητείται, η ερώτηση απευθύνεται και στον ΟΗΕ και μετά πάει στα δικαστήρια. Οι Αποφάσεις του δικαστηρίου θα πρέπει να είναι erga omnes (να ισχύουν έναντι όλων), αλλά στη δική μας περίπτωση αυτό δεν συνέβη», ισχυρίσθηκε η Σιλιάνοφσκα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι