Συλλήψεις στο Τατζικιστάν για την επίθεση στη Μόσχα – “Η Τουρκία άνδρο τρομοκρατών” γράφουν οι Τούρκοι

Συλλήψεις στο Τατζικιστάν για την επίθεση στη Μόσχα – “Η Τουρκία άνδρο τρομοκρατών” γράφουν οι Τούρκοι

Εννέα άνδρες συνελήφθησαν στο Τατζικιστάν ως ενεχόμενοι στην τρομοκρατική ενέργεια έμμεσα, δηλαδή ως μέλη του ISIS.  Εν τω μεταξύ Τούρκοι δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει την Τουρκία για το παρακλάδι του ISIS, την οργάνωση ISIS Χορασάν στο έδαφός της. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς οι Ρώσοι είπαν στους Τούρκους “να έχουν το νου τους” για την οργάνωση αυτή.

Όσον αφορά στις συλλήψεις στο Τατζικιστάν, έγιναν τις τελευταίες ημέρες πόλη Βαχντάτ, η οποία είχε βρεθεί στο διεθνές προσκήνιο το 2019, όταν το ISIS υποκίνησε ταραχές στις φυλακές -ταραχές που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών δεσμοφυλάκων και 29 κρατουμένων. Ο πληθυσμός της πόλης (περίπου 50.000) είναι κατά πλειοψηφία Τατζίκοι, αλλά ζουν και πολλοί μετανάστες από το Ουζμπεκιστάν και το Αφγανιστάν. Επίσης στην πόλη ζουν και Ρώσοι και Τατάροι.

Όσον αφορά στην προειδοποίηση προς την Τουρκία, ο πολιτικός αναλυτής που αρθρογραφεί στην αντιπολιτευόμενη τον Ερντογάν εφημερίδα Duvar, γράφει ότι υπηρεσίες της Ρωσίας φέρονται από κάποια μέσα ενημέρωσης να είχαν επισημάνει τη δράστη του συγκεκριμένου δικτύου στο Αφγανιστάν, στην Κεντρική Ασία και στην Τουρκία.

«Με τις πολιτικές του το ΑΚΡ έκανε τη χώρα μας λημέρι, είναι πια από τις πιο εύκολες χώρες να μπουν, να παραμείνουν και να κρυφτούν μέλη οργανώσεων σαν αυτήν. Οι ροές από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία μετέτρεψαν την Τουρκία σε πεδίο συνάντησης για εγκληματικές δραστηριότητες, μεταφορά χρημάτων και καταφύγιο τζιχαντιστών. Λαμβάνοντας υπόψη την εισροή μετανάστευσης από τη Συρία και το Αφγανιστάν, η Τουρκία έγινε η μεγαλύτερη δεξαμενή στην περιοχή για τη στρατολόγηση μαχητών.

»Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία ξεχωρίζει ως το σημαντικότερο σταυροδρόμι για το δύκτυο ISIS-Χορασάν, καθώς τα μέλη του εκμεταλλεύονται την χαλαρή προσέγγιση της κυβέρνησης του ΑΚΡ και οι περιστασιακές επιχειρήσεις και συλλήψεις δεκάδων ανθρώπων αποτελούν στην ουσία την κορυφή του παγόβουνου του προβλήματος».

Επίσης γράφει: «Η Τουρκία συνέλαβε μάνι-μάνι καμιά δεκαριά υπόπτους από τα σπίτια τους μετά την επίθεση στη Μόσχα. Ομως τους ήξεραν. Το 2021, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέστησε την προσοχή στις οικονομικές συναλλαγές που πραγματοποιεί το ISIS-H στην Τουρκία με το παραδοσιακό σύστημα μεταφοράς χρημάτων μέσω γραφείων συναλλάγματος. Το πρόσωπο που διηύθυνε αυτές τις επιχειρήσεις ήταν ο Ismetullah Khalozai.

»Σύμφωνα με ιρακινές πηγές, ένας ηγέτης του ISIS, ο οποίος παραδόθηκε από την Τουρκία στη Βαγδάτη τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε κατά την ανάκρισή του ότι επικοινώνησε με τον Ghafari μέσω δύο Τατζίκων που ήταν μέλη του ISIS-H στην Τουρκία και ζήτησε οικονομική βοήθεια. Ο υπήκοος  Τατζικιστάν Shamil Hukumatov, υπεύθυνος για τη συλλογή χρημάτων και μαχητών για το ISIS-H, συνελήφθη επίσης στην Τουρκία πέρυσι.

»Ο Hukumatov, με την κωδική ονομασία Abu Miskin, είχε μεταφέρει 2 εκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία και το Τατζικιστάν συνεργάστηκαν πάνω σε αυτό το θέμα. Συνοψίζοντας, το ISIS-H προσπαθεί να καλύψει το κενό που προκλήθηκε από την κατάρρευση στο κέντρο του ISIS, και επίσης αξιοποιεί τα κενά ελέγχου από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν. Ομως είναι πολύ σαφές ότι το πραγματικό χάσμα βρίσκεται στην Τουρκία. Η χαλαρότητα, ακόμη και η τεμπελιά της κυβέρνησης του AKP σε σχέση με μια αλήθεια που βλέπει όλος ο κόσμος, είναι τρομακτική», καταλήγει ο Τούρκος αναλυτής, που είναι και συνεργάτης του BBC Turk.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι