Σήμερα οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία

Με νηστεία και προσευχή αντιμετωπίζει ο Μπολσονάρου τον κορονοϊό

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βραζιλιάνοι για τις πιο πολωμένες και αβέβαιες προεδρικές εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα τους, από τις οποίες μπορεί να εκλεγεί ένας ακροδεξιός απόστρατος λοχαγός που υπόσχεται να καταστείλει τη διαφθορά, να χαλαρώσει τους νόμους περί οπλοκατοχής και να υπερασπιστεί τις χριστιανικές οικογενειακές αξίες.

Το φαβορί, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, αναδείχθηκε σε κλίμα εκτεταμένης οργής για την άνοδο της εγκληματικότητας, την παραπαίουσα οικονομία και την προοπτική μιας επιστροφής του αριστερού Κόμματος των Εργαζομένων στην εξουσία.

Ο αντίπαλός του είναι ο Φερνάντου Αντάτζι του Κόμματος των Εργαζομένων, ο ηγέτης του οποίου βρίσκεται στη φυλακή για δωροληψία.

Η υποστήριξη προς τον Αντάτζι βασίζεται στη δημοτικότητα του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στον οποίο απαγορεύθηκε να είναι υποψήφιος λόγω μιας καταδίκης του για διαφθορά.

Μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Οκτωβρίου στον οποίο ο Μπολσονάρου πέρασε ξυστά από τη νίκη, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 46% των ψήφων, σήμερα 147 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται ξανά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο.

Η σκληρή προεκλογική εκστρατεία που ακολούθησε του πρώτου γύρου των εκλογών, που τροφοδοτήθηκε από ρητορική μίσους, αλλά καμία τηλεμαχία, ώθησε περισσότερο τους Βραζιλιάνους προς τα άκρα.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες, Σάββατο, το βράδυ στη δημοσιότητα έδιναν στον Μπολσονάρου του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PSL) από 54 ως 55% στην πρόθεση ψήφου και στον αντίπαλό του Αντάτζι του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) του πρώην προέδρου Λούλα 46 ή 45%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι