Συμφώνησε με το Ράμα το συνταγματικό δικαστήριο για το ιταλικό “υποκατάστημα” στην Αλβανία και τους μετανάστες

Συμφώνησε με το Ράμα το συνταγματικό δικαστήριο για το ιταλικό “υποκατάστημα” στην Αλβανία και τους μετανάστες

Το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας αποφάνθηκε σήμερα υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία που επιτρέπει στην ιταλική κυβέρνηση να δημιουργήσει στην ουσία δικά της κέντρα υποδοχής στο έδαφος της Αλβανίας.

Ο Ράμα είχε δεχτεί να “φιλοξενεί τους μετανάστες”μέχρις ότου οι Ιταλοί κρίνουν αν θα τους δώσουν άσυλο ή αν θα τους απελάσουν. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε συμφωνήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο με τον Έντι Ράμα προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα που θα μπορούν αρχικά να φιλοξενήσουν περί τους 3.000 μετανάστες.

Ανεξαρτήτως της δικαστικής απόφασης πάντως, για να επικυρωθεί η συμφωνία πρέπει να την επικυρώσει και η Βουλή. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κριτική στη συμφωνία, οτι ουσιαστικά εκχωρεί έδαφος στην Ιταλία, αφού τα πάντα στο μεταναστευτικό κέντρο θα ελέγχονται από Ιταλούς.

«Η συμφωνία δεν καθορίζει εδαφικά σύνορα ούτε αλλάζει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αλβανίας, το δε αλβανικό δίκαιο εφαρμόζεται, παράλληλα με το ιταλικό» αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο – απόφαση οριακά θετική για τον Ράμα, καθώς εγκρίθηκε με ψήφους πέντε προς τέσσερις.

Η συμφωνία ορίζει ότι η Αλβανία θα αναλαμβάνει όσους μετανάστες ή πρόσφυγες διασώζονται από ιταλικά πλοία.  Αν και 30 Αλβανοί νομοθέτες τη χαρακτήρισαν αντισυνταγματική, επειδή παραβιάζει την εθνική κυριαρχία, εντούτοις θα ισχύσει ή άμεσα ή το αργότερο, από τον Μάρτιο. Και ο ΟΗΕ έχει εκφράσει διαφωνίες για το σχέδιο της Μελόνι. Παρόμοιο σχέδιο επεξεργάζεται με αφρικανική χώρα και η Βρετανία με τη Ρουάντα, αλλά την έχει φρενάρει το βρετανικό συνταγματικό δικαστήριο. Στην Κομισιόν πάντως έκριναν ότι η ιταλική “πατέντα”δεν αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο Εντι Ράμα δικαιολόγησε την επιμονή του να εξυπηρετήσει την Ιταλία, επειδή αυτή «δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες με την κατάρρευση του κομμουνισμού».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι