Συμμαχεί με τη Λεπέν πτέρυγα των Republicains – Μακρόν: Δεν θα παραιτηθώ

Συμμαχεί με τη Λεπέν πτέρυγα των Republicains – Μακρόν: Δεν θα παραιτηθώ

Ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος Les Republicains Ερίκ Σιοτί -κόμμα που πήρε 8% στις ευρωεκλογές- είναι υπέρ της συμμαχίας με τον Εθνικό Συναγερμό της Λε Πέν στις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

«Λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε αντιπολίτευση ο ένας στον άλλο», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Η Λε Πεν αντέδρασε θετικά «για τη θαρραλέα στάση και την υπευθυνότητα του Σιοτί» και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως «σημαντικός αριθμός των Ρεπουμπλικανών θα τον ακολουθήσουν». Χαρακτήρισε την στάση του «ιστορικό τέλος στην παραδοσιακή άρνηση της δεξιάς να συνεργαστεί με το κόμμα της στη Γαλλία. Καταλύεται μια ψευτοκαραντίνα σαράντα ετών που μας έκανε να χάσουμε πολλές εκλογές», είπε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Λε Πεν.

Η κίνηση του Σιοτί πάντως μπορεί να προκαλέσει διάσπαση στο δικό του κόμμα. «Τα πολιτικά κόμματα δεν είναι ταυτόσημα μόνον με ένα πρόσωπο», είπε ο ο Μπρούνο Ρεταλιέ, επικεφαλής του κόμματος των Repoublicains στην Γερουσία. Κάθετα διαφώνησε και ο εκπρόσωπος του κόμματος αυτού στη Γερουσία, ο Ζεράρ Λαρσέ, που είπε «εγώ δεν πρόκειται ποτέ να καταπιώ συμφωνία με τον Εθνικό Συναγερμό».«Ο Σιοτί εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Πρέπει να αποχωρήσει από την προεδρία των Republicans», είπε άλλο ένα στέλεχος του κόμματος στην Βουλή.

Εν τω μεταξύ ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο Figaro Magazine απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές. Στο ερώτημα «τι θα κάνει αν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ζητήσει την παραίτησή του», απάντησε: «To Σύνταγμα δεν το συντάσσει ο Εθνικός Συναγερμός, ούτε αυτός είναι το πνεύμα του Συντάγματος. Οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του προέδρου επίσης ξεκάθαρη, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.»

Πηγές: AFP, France24 και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι